News

Guvernul, prima reacție după acuzele Emiliei Șercan. Ce decizie a luat premierul Nicolae Ciucă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a vorbit în timpul unei conferințe de presă despre poziția premierului Nicoolae Ciucă față de acuzațiile aduse de jurnalista Emilia Șercan.
05.04.2022 | 13:28
Guvernul prima reactie dupa acuzele Emiliei Sercan Ce decizie a luat premierul Nicolae Ciuca
Premierul cere autorităților să investigheze acuzațiile Emiliei Șercan. Credit foto: Gov.ro
ADVERTISEMENT
05-04-2022
13:57

Ce decizie a luat Parchetul General

Parchetul General a transmis precizări, cu privire la cazul jurnalistei Emilia Şercan, explicând că procurorul general a formulat îndrumări scrise care au urmărit să dinamizeze administrarea probelor, fără a afecta independenţa procurorului de caz. De asemenea, instituţia precizează că s-a impus verificarea competenţei şi declinarea dosarului către Parchetul Curţii de Apel.

Parchetul General a explicat cu privire la suspiciunea unei divulgări a informaţiilor nepublice, sesizată de către jurnalista Emilia Şercan, că legea prevede posibilitatea procurorului ierarhic superior de a transmite dispoziţii scrise procurorului subordonat. 

”În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat, la data de 09.03.2022, îndrumări scrise către parchetul care supraveghea cercetările (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4) în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de doamna Emilia Şercan. Aceste îndrumări, fără a afecta independenţa procurorului de caz, au urmărit să dinamizeze administrarea probelor şi să reflecte rolul activ al organelor de urmărire penală pentru aflarea adevărului”, a transmis Parchetul General, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, a fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenţei, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. 

”Pentru clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată, parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală,  informaţiile care îi vor fi  transmise, ţinând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale. Totodată, constatările privind pluralismul şi libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenţie organelor judiciare implicate în investigaţiile privind faptele comise împotriva jurnaliştilor”, se mai arată în comunicat.  

Jurnalista Emilia Șercan, care a intrat în atenția publicului pentru investigațiile sale asupra cazurilor de plagiat din clasa politică românească, a publicat luni, 4 aprilie, un articol în care acuză o acțiune de intimidare și discreditare la adresa sa.

Cum răspunde Guvernul în fața acestor acuzații?

În articolul pe care l-a publicat la începutul săptămânii, Emilia Șercan acuză faptul că este victima unor acțiuni de intimidare și că acestea au loc cu complicitatea statului român.

ADVERTISEMENT

Ea mai atrage atenția că se află în această situație după ce a făcut publice informațiile despre plagiatul premierului Nicolae Ciucă.

În conferința de presă de la finalul ședinței de guvern de marți, 5 aprilie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a vorbit și despre acuzațiile pe care jurnalista le-a adus, notează Observator.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat, în numele cabinetului condus de Nicolae Ciucă, că România este o țară în care libertatea de expresie este protejată. În plus, el a mai subliniat că premierul a solicitat autorităților să investigheze situația și să ia măsurile necesare.

“Guvernul României susţine total libertatea presei. România este o ţară democratică, în care dreptul la informare şi  libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor sa fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile aduse de jurnalista Emilia Șercann

În textul pe care jurnalista l-a semnat în Press One, Emilia Șercan vorbește despre presiunile la care a fost supusă începând cu data de 18 ianuarie 2022, atunci când a anunțat că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat o parte din teza de doctorat.

“Acest text este despre modul în care un jurnalist de investigație este amenințat, hărțuit, intimidat și discreditat nu de exponenți ai crimei organizate, ci prin mijlocirea și complicitatea unor oficiali ai statului român!

ADVERTISEMENT

Am decis să denunț public operațiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată”, a notat aceasta.

Ea susține că din acel moment, a fost ținta a trei acțiuni distincte de amenințare, intimidare și defăimare. Aceasta subliniază că a ajuns în această situație ca urmare a muncii sale de investigație.

ADVERTISEMENT