News

Guvernul renunță la mai multe taxe. Veștile sunt proaste însă pentru bugetari

Guvernul anunță că renunță la mai multe taxe, aparent o veste bună pentru firme, însă bugetarii nu vor avea prea multe motive de bucurie.
21.09.2023 | 22:12
Guvernul renunta la mai multe taxe Vestile sunt proaste insa pentru bugetari
Guvernul renunță la mai multe taxe. Foto: Sibiu100
ADVERTISEMENT

Politicienii au decis să renunțe la taxele mărite care erau pregătite pentru restaurante și organizatorii de festivaluri, în schimb angajații de la stat vor avea salarii și sporuri plafonate, iar unii ar putea rămâne chiar șomeri. Aproximativ 1.000 de bugetari au protestat în fața Ministerului de Finanțe împotriva acestor măsuri.

Guvernul pare să renunțe la mai multe taxe

Nu vor avea ce protesta, în schimb, cei care merg la concerte și festivaluri, pentru că TVA-ul nu va crește, așa cum era anunțat inițial. A scăpat de majorarea de TVA și HoReCa, un domeniu oricum lovit din plin de criză și pandemie în ultimii ani. Ministrul Marcel Boloș a dat în spate în ultimul moment, însă motivele sunt necunoscute.

ADVERTISEMENT

Conform Observatornews.ro, Boloș era ferm în urmă cu două luni și promitea că va lua măsuri radicale fără să stea prea mult pe gânduri. Doar că, probabil afectat și de criticile venite din partea experților, care au desființat pachetul de măsuri propus de Guvern, ministrul a schimbat legea.

”Puteam să facem discriminarea între sectorul public și privat? Marile evenimente au o mulțime de taxe colaterale. Distrugeam aceste evenimente sau cel puțin le creăm dificultăți financiare”, transmitea ministrul Marcel Boloș. Potrivit specialiștilor, organizatorii de evenimente culturale oricum plătesc aproape 40% taxe spre stat.

ADVERTISEMENT

Vor fi protejate de uraganul taxelor și instituții ca Banca Națională, Avocatul Poporului, Curtea Constituțională și Autoritatea Electorală Permanentă, însă bugetarii de rând au mari emoții în următoarele luni. ”Polițiștii nu și-au primit drepturile din legea salarizării, avem o restanță pe care o aveam promisă din vara”, s-a plâns președintele Europol Cosmin Andreica.

La fel de dramatic vede situația și Ștefan Teoroc, președintele Publisind: ”Sunt multe instituții publice care vor pierde posturi, sunt instituții care se desființează sau se comasează și se aplică un procent de 15% de reduceri de personal, vor fi disponibilizări. Sute de mii de posturi vacante vor fi eliminate de Guvern”.

ADVERTISEMENT

Guvernul a anunțat deja că va elimina 200.000 de posturi vacante din instituțiile statului, multe dintre acestea din domenii cheie. Cu toate acestea e vorba despre locuri puse la cald, care nu erau oricum ocupate. Reformele de austeritate vor să acopere faimoasa gaură din buget a ministrului Câciu.

”Radierea acestor funcții neocupate va conduce la slăbirea siguranței cetățenilor. Peste 36% din posturile acestor instituții de forță sunt neocupate”, explică și președintele FSANP, Cosmin Dorobanțu. Coaliția de guvernare își găsește susținerea inclusiv din partea președintelui Klaus Iohannis, liderul etern al PNL.

ADVERTISEMENT

”Este un pas în direcţia bună. Să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie”, a comentat Iohannis situația. Între timp, experții nu văd cu ochi buni aceste măsuri și anunță falimentul multor firme în lunile ce vor urma, pe lângă faptul că România riscă să piardă banii din PNRR propuși de Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink