News

Guvernul taie din ajutoarele pentru refugiații ucraineni. Aceștia vor mai primi bani maxim patru luni la rând

Guvernul României taie din ajutoarele pentru refugiații ucraineni. Cetățenii fugiți de război vor mai primi bani maxim patru luni la rând
12.04.2023 | 17:04
Guvernul taie din ajutoarele pentru refugiatii ucraineni Acestia vor mai primi bani maxim patru luni la rand
Guvernul taie din ajutoarele pentru refugiații ucraineni. Vor primi 2.000 de lei timp de maximum 4 luni consecutiv. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul taie din ajutoarele acordate pentru refugiații ucraineni. Prin noile măsuri, autoritățile române vor să-i oblige pe cetățenii din statul vecin să-și găsească un loc de muncă.

Guvernul taie din ajutoarele pentru refugiații ucraineni. Vor primi 2.000 de lei timp de maximum 4 luni consecutiv

Executivul condus de Nicolae Ciucă a decis, în ședința de miercuri, 12 aprilie 2023, să modifice condițiile pentru refugiații ucraineni care primesc bani pentru cazare și hrană în România.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a stabilit o sumă forfetară lunară pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi hrană. Informații în acest sens a oferit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El a anunțat că Guvernul a aprobat o ordonanţă care modifică modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetăţenilor proveniţi din zona de război din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Sunt aproximativ 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele României de la debutul agresiunii militare ruse, în 24 februarie 2022, iar dintre aceştia peste 110.000 au rămas în ţara noastră. Ei au nevoie în continuare de sprijin şi de solidaritatea pe care poporul şi cetăţenii le manifestă”, a spus Cărbunaru.

Apoi, oficialul a anunțat ce sume de bani vor fi alocate. Conform lui Cărbunaru, actul normativ stabilește posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023. E vorba de 2.000 de lei. Banii sunt acordați ”în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea în România, pentru familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382”.

ADVERTISEMENT

Guvernul României: ”Măsura vine în sprijinul refugiaților să se angajeze în piața muncii”

Reprezentantul Executivului recunoaște că această măsură vine în sprijinul refugiaților pentru a-i ajuta să se angajeze în piața muncii. Măsura se va aplica începând cu luna mai.

Conform statisticilor oficiale, la ora actuală sunt puțin peste 5000 de ucraineni angajați în câmpul muncii. Vorbim de un număr mic, având în vedere că în țara noastră locuiesc peste 110.000 de refugiați.

ADVERTISEMENT

Noua măsură anunțată de Guvern va înlocui actualul program de sprijin, cunoscut drept ”50/20”. Acesta a demarat în martie 2022. Programul prevede că refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare. De notat că banii de cazare ajung direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie.

Din mai, vechiul program se modifică radical. Refugiații din Ucraina vor beneficia de o singură sumă de bani, pentru cel mult patru luni. Aceștia pot primi bani pentru cazare și după această perioadă, până la finalul anului. Condiția e să se angajeze.

ADVERTISEMENT