News

Vânătoare de moaşte în Austria. Guvernul, obligat să repatrieze rămăşiţele dispărute ale unor sfinţi

16.10.2020 | 20:00
Vanatoare de moaste in Austria Guvernul obligat sa repatrieze ramasitele disparute ale unor sfinti
ADVERTISEMENT

Un grup de 24 de parlamentari au inițiat un proiect de lege  prin care Guvernul ar fi obligat să demareze procedurile de repatriere din Austria a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care s-au opus catolicizării ortodocșilor din Transilvania în secolul VIII și care au murit în temnița de la castelul Kufstein.

Problema este că „vânătorii de moaște” guvernamentali habar nu ar avea ce să caute deoarece nu există niciun indiciu legat de locul în care s-ar găsi trupurile sfinților.

ADVERTISEMENT

În plus, proiectul impune unele prevederi valabile pe teritoriul altui stat și reglementează o chestiune de competența Bisericii Ortodoxe.

De la Mărturisitorii Credinței din  Ardeal la Atârnătorii Credinței din Parlament

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe 21 octombrie pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni, care s-au opus în secolul XVIII unirii bisericilor ortodoxe din Transilvania. Potrivit basilica.ro, site-ul agenției de presă a BOR, este vorba de Sf. Cuv. Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sf. Mc. Oprea şi sf. preoţi mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise din Sibiel. În afară de Sofronie, care a murit la Mănăstirea Argeșului, toți și-au găsit sfârșitul la castelul Kufstein din Tirol, folosit la acea vreme ca închisoare.

ADVERTISEMENT

La peste două secole de la acele evenimente, de Mărturisitorii Credinței din Ardeal s-au aninat 24 de „atârnători ai Credinței” din Parlament care se folosesc de sacrificiul lor în scop electoral printr-un proiect de lege prin care obligă Guvernul să caute moaștele lor în Austria chiar fără indicii că acestea ar putea fi găsite sau, în cazul descoperirii unor oseminte, că ar putea fi identificate exact astfel încât să existe certitudinea că enoriașii nu se vor închina la rămășițele temnicerilor în locul celor ale victimelor lor.

Prin proiect, Guvernul este autorizat să deruleze procedurile de identificare și repatriere a rămășițelor celor patru sfinți:

ADVERTISEMENT

Art. 1. – Prezenta lege reglementeaza cadrul legal privind repatrierea moaștelor Sfantului Cuvios Marturisitor Visarion Sarai, a Sfântului Mucenic Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului, satul Tilișca și a Sfinților Preoți Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, județul Sibiu decedați în închisoarea Kufstein a orașului Kufstein, landul federal Tirol, Austria (…)
Art. 3. – În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul afacerilor externe, ministrul justiției, ministrul finanțelor publice și Secretarul de Stat pentru Culte, emit ordinul privind stabilirea procedurilor de identificare si repatriere a sfinților prevăzuți la art. 1.

Guvernul, pus să caute acul în carul cu fân

Nu se spune care ar fi metodologia prin care lefegii de la Finanțe sau Externe ar trebui să găsească trupurile sfinților și nici motivul pentru care administratorii castelului Kufstein, astăzi muzeu, ar trebui să permite unor birocrați din Balcani să dea cu târnăcopul prin curtea castelului. Poate doar îngerul Domnului să le apară vis păcătoșilor de la Finanțe ca să-i ducă țintit la locul unde sunt moaștele ca să nu-i încurce cu trupurile „schismaticilor papistași” sau altor eretici care și-au lăsat și ei oasele prin temnițele prea evlavioasei catolice împărătese a Austriei, Maria Tereza.

ADVERTISEMENT

Vajnicii exploratori guvernamentali ar trebui să descâlcească niște ițe încurcate încă din acel secol, lucru probat chiar din expunerea de motive a legii, referindu-se la preotul Moise Măcinic și țăranul Nicolae Oprea care s-au dus cu un simplu memoriu la împărăteasă, pentru care aceasta i-a trimis la închisoare: „La 24 iulie 1784, Stana, soția lui Oprea, ruga pe împăratul Iosif al Il-lea (succesorul mai puțin bigot al Mariei Tereza – n.red.) să-l elibereze după o robie de 32 de ani. Conducerea închisorii raporta că nu se mai știe nimic despre el. Înseamnă că amândoi și-au sfârșit zilele în temnița de la Kufstein, jertfindu-și viața pentru credința ortodoxă, câștigând însă cununa muceniciei.

Evlavioșii din Parlament se contrazic chiar în câteva paragrafe deoarece  în cazul Sf. Oprea Miclăuș nici măcar nu este cert dacă a murit în închisoare. „A fost arestat de mai multe ori și a reușit să evadeze cel puțin o dată din mâinile soldaților austrieci. Se consideră că Sf. Oprea fie a murit în vreme ce încerca să se întoarcă acasă, fie, mai probabil, dacă a reușit cumva să evadeze, a fost prins iarăși trimis la închisoare, sfârșindu-și zilele în temnița de la Kufstein, ca mărturisitor al credinței ortodoxe”, se arată în aceeași expunere de motive.

Inițiatorii nu fac nicio referire la consultarea Bisericii Ortodoxe care ar fi fost prima interesată să aducă trupurile lor în țară și care ar fi putut avea informații mai bune pe această temă decât amploaiații Ministerului de Externe. În schimb, „pravoslavnicii” parlamentari impun cu de la sine putere ce se va întâmpla cu trupurile în eventualitatea foarte improbabilă a găsirii lor, după cum se arată în articolul 4 al proiectului: „Așezarea raclei cu sfintele moaște se face cu sprijinul Patriarhiei Române la Biserica Sfânta Treime din Sibiel, județul Sibiu, unde au slujit Sfinții Preoți.

Proiectul de lege este semnat de către deputatul PSD Iulian Iancu și alți 23 de parlamentari figurează drept coinițiatori, majoritatea tot social-democrați.

Întâmplător sau nu, proiectul a fost depus în perioada în care guvernul PNL este criticat dur pentru restricțiile impuse la pelerinajele de Sf. Paraschiva și Sf. Dumitru și, în plus, se apropie campania electorală pentru alegerile parlamentare din  decembrie

ADVERTISEMENT