News

Guvernul a adoptat o nouă ordonanță privind prețurile la energie. Anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă

Prețurile la energie, reglementate prin Ordonanță de Urgență. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat cât vor plăti românii pentru curent
11.11.2022 | 10:26
Guvernul a adoptat o noua ordonanta privind preturile la energie Anuntul facut de premierul Nicolae Ciuca
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat cât vor plăti românii pentru curent Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat la începutul ședinței de guvern de vineri dimineață că Guvernul aprobă o ordonanță de urgență privitoare la prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici, pentru perioada următoare.

Prețurile la energie, conform noii OUG

Ordonanţa de urgenţă anunțată de premierul Nicolae Ciucă menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună, iar consumatorii care depăşesc lunar pragul de 255 Kwh ar urma să plătească plătească 1,3 lei pe Kwh.

ADVERTISEMENT

Este o şedinţă de Guvern în care adoptăm două documente foarte importante. Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm mecanismele de achiziţie pentru energie, astfel încât, aşa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei.

Vom menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de Kwh, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de Kwh“, a spus premierul Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

ADVERTISEMENT

În același context, șeful Guvernului a declarat că va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri, în timp ce preţul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh.

Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 Kwh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de Kwh vor plăti primii 255 Kwh la valoarea de 0,80 lei “, a mai spus Nicolae Ciucă.

Tot în ședința de guvern de vineri, Executivul va aproba două memorandumuri privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi a Oficiului de Ştiinţă şi Tehnologie pe teritoriul SUA.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a precizat că România are deja 52 de milioane de euro asigurate pentru crearea hub-ului pentru inteligenţă artificială şi trebuie să facă în aşa fel încât să folosim inteligenţa cercetătorilor autohtoni şi a celor care sunt preocupaţi şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării şi inovării.

ADVERTISEMENT