News

Bâlbe în Coaliție în privința prețului la energie. Ciucă spune că reglementarea va fi un an. Ce prevede OUG

La nivel de Coaliție s-a ajuns la un consens în privința prețului la energie. Reglementarea a adus o serie de bâlbe. Premierul spune că e pe un an, deși OUG prevede altceva.
10.11.2022 | 22:47
Balbe in Coalitie in privinta pretului la energie Ciuca spune ca reglementarea va fi un an Ce prevede OUG
Contradicții în Coaliție pe reglementarea prețului la energie. OUG prevede măsura până în 2025. Ce spune premierul Ciucă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O decizie majoră a Guvernului va fi luată vineri, 11 noiembrie. Piața de energie va fi reglementată până în 2025. Printre cele mai importante decizii: preț plafonat și achiziție centralizată.

Contradicții în Coaliție pe reglementarea prețului la energie. OUG prevede măsura până în 2025. Ce spune premierul Ciucă

Măsura decisă la nivel de Coaliție a venit la ”pachet” cu o serie de bâlbe. În ciuda faptului că Ordonanța de Urgență (OUG) stabilește mecanismul pentru următorii doi ani și jumătate, cu doar câteva ore înainte de publicarea documentului, Nicolae Ciucă avea altă opinie.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului declara că prețul va fi reglementat ”probabil, pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

Întrebat de presă dacă măsurile vor fi valabile până în 2025 (așa cum stă scris în OUG), Ciucă a spus:

ADVERTISEMENT

”Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanţă, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică.

Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

ADVERTISEMENT

Din textul OUG publicat pe site-ul Guvernului reiese că: ”Prin derogare de la prevederile Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pe durata 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 se instituie mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică prevăzut în anexa nr. 11 la prezenta ordonanță de urgență”.

Ce schimbări aduce Guvernul pe piața energiei prin acest OUG

De notat că Ordonanța de Urgență care va fi adoptată vineri nu conține și plafoanele stabilite în Coaliție.

ADVERTISEMENT

Ele apar deja în ordonanța anterioară, care va fi completată săptămâna viitoare în Parlament.

Se prevede ca prețul maxim pe care îl vor plăti consumatorii casnici care nu se încadrează în 255 kWh, precum și marea industrie să fie de 1,3 lei/kWh. Plafoanele anterioare nu se schimbă: adică 0,68 și 0,80 lei/kWh pentru cei care consumă cel mult 100, respectiv 255 de kWh.

Prin ordonanța de față, ”Executivul stabilește că preţul plătit de achizitorul unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), producătorilor de energie electrică pentru cantităţile de energie electrică vândute de aceştia prin intermediul acestui mecanism este de 450 lei/MWh”.

Concomitent, OPCOM vinde cantităţile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică, tot cu preţul de 450 lei/MWh.

Prin aceste decizii, Guvernul dorește să reglementeze situațiile în care energia electrică este cumpărată la un preț și mai apoi vândută la un preț de câteva ori mai mare.

ADVERTISEMENT