News

Guvernul va deconta naveta elevilor. În ce condiții se vor acorda banii

Guvernul României pregătește un proiect prin care va deconta naveta elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
15.06.2021 | 21:34
Guvernul va deconta naveta elevilor In ce conditii se vor acorda banii
ADVERTISEMENT

Încă din luna martie a acestui an, guvernul a anunțat că transportul public al elevilor va fi decontat, precum și o serie de beneficii pentru cei cu boli cronice.

În urmă cu câteva zile, guvernul a detaliat modalitățile prin care elevii vor putea să deconteze naveta între localitatea de domiciliu și cea de studiu.

ADVERTISEMENT

Guvernul va deconta naveta elevilor. În ce condiții se vor acorda banii

Ordonanța urmează să fie aprobată în cadrul ședinței de miercuri și conform acesteia, elevilor li se decontează cheltuielile de transport în limita a 50 de kilometri.

Elevii vor putea să deconteze suma în avans și decontarea nu poate să fie mai mare de 30 de lei/lună pentru distanțe până în trei kilometri.

ADVERTISEMENT

Cei care locuiesc la internat sau în gazdă pot beneficia de decontarea unei sume care reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educației, prin intermediul unităților de învătământ în care sunt școlarizați.

Pentru distanțele care vor depăși trei kilometri, până în limita a 50 de kilometri, suma de 30 de lei pe lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

ADVERTISEMENT

Dacă elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea în care studiază pe o distanță mai mare decât 50 de kilometri și nu locuiesc la internat sau în gazdă li se va deconta suma aferentă distanței de 50 de kilometri plus 1 leu/kilometru/lună.

Totodată, conform ordonanței de urgență, operatorii de transport vor fi obligați să emită documente lunare de călătorie care să se încadreze în tarifele prezentate, iar acest lucru va fi stabilit prin metodologia care va fi publicată ulterior, în maximum 30 de zile de la emiterea acesteia.

ADVERTISEMENT

Decizie de ultimă oră a Guvernului Orban

Astfel, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde copiii merg la școală este asigurată pe toată perioada anului școlar, în contextul extrem de delicat al pandemiei de coronavirus.

În urma acestei hotărâri, elevii care sunt școlarizați în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.

ADVERTISEMENT