News

Decizie de ultimă oră a Guvernului Orban! Ce se întâmplă cu decontarea transportului pentru elevi. E oficial

29.05.2020 | 10:56
Decizie de ultimă oră a Guvernului Orban! Ce se întâmplă cu decontarea transportului pentru elevi. E oficial
Elevii vor beneficia de transport feroviar gratuit. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Decizie de ultimă oră a Guvernului Orban prin care a fost reglementată procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. Concret, toți școlarii vor beneficia în mod gratuit de transport local și/sau transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic.

Decizie de ultimă oră a Guvernului Orban!

Astfel, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde copiii merg la școlarizare este asigurată pe toată perioada anului școlar, unul puternic afectat de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

În urma acestei hotărâri, elevii care sunt școlarizați în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.

Ce se întâmplă cu decontarea transportului pentru elevi

Trebuie specificat că pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar trebuie să îndeplinească anumite condiții.

ADVERTISEMENT

În primul rând, aceștia trebuie să solicite centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimație de transport/ abonament/ card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară.

În același timp, operatorul de transport public local are obligativitatea de a menține același tarif pentru elevi pe durata anului școlar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.

Nu se termină aici! Ca să beneficieze de această gratuitate oferită de Executivul condus de Ludovic Orban, elevii din învățământul preuniversitar, domiciliați în altă localitate față de unitatea de învățământ, trebuie să depună în mod obligatoriu, la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere, prin care solicită eliberarea unei adeverințe.

ADVERTISEMENT

Prin acest document se atestă practic calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învățământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea școlară. Pe baza actului, operatorul de transport rutier/naval eliberează documentul de călătorie de tipul legitimație de transport/ abonament/ card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de unitatea de învățământ.

Un detaliu interesant mai ține de clasa feroviară la care au dreptul elevii. Astfel, toți cei din învățământul profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

De asemenea, elevii din învățământul obligatoriu vor beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului școlar. Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi se face în baza carnetului, care  va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinței doveditoare și a certificatului de naștere, în copie, pentru elevii claselor pregătitoare.

ADVERTISEMENT

„Fiecare copil al României are dreptul la educație. Unul dintre obiectivele Ministerului Educației și Cercetării este acela de a  asigura accesul echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor elevilor din România.

Acest lucru presupune, cu necesitate, măsuri rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar”, declara Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, cu puțin timp înainte de startul ședinței de Guvern în care s-a aprobat gratuitatea transportului pentru elevi.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri