News

Guvernul vrea să amâne din nou executarea silită a datornicilor la stat – proiect

16.06.2020 | 15:08
Guvernul vrea sa amane din nou executarea silita a datornicilor la stat  proiect
ADVERTISEMENT

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță prin care măsurile privind suspendarea executării silite sau amânarea la plată a dobânzilor și penalităților pentru obligațiile fiscale sunt prelungite cu încă patru luni, până pe 25 octombrie.

Potrivit proiectului de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor, amânarea plății dobânzilor și penalităților de întârziere vizează obligațiile care au devenit scadente după 21 martie, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu vor vor fi calculate sau datorate dobânzi și penalități până la 25 octombrie pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare a obligațiilor către stat.

Executările silite amânate până pe 25 octombrie

Guvernul vrea să mențină în vigoare și reducerea perioadei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere și suspendarea condiţiilor de menţinere a eşalonărilor la plată.

ADVERTISEMENT

Proiectul de ordonanță a fost inițiat în condițiile în care măsurile decise prin OUG 20 și 48 din 2020 și-ar fi încetat aplicabilitatea pe 25 iunie.

În contextul în care pandemia SARS-CoV-2 a generat dificultăţi de natură financiară pentru majoritatea întreprinderilor, confruntându-se în această perioadă cu o lipsă severă de lichiditate, acestea au devenit mai puţin solvabile. De altfel, reluarea activităţii de către mediul de afaceri presupune existenţa unor disponibilităţi băneşti. În condiţiile în care mediul economic se relansează etapizat, este necesar să fie menţinute lichidităţile financiare”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

ADVERTISEMENT

Facilitățile vizează în special întreprinderile mici și mijlocii care sunt afectate în mai mare măsură de efectele economice ale epidemiei de coronavirus.

Bonificații fiscale și pentru semestrul II

În paralel, este prelungită valabilitatea sistemului  de bonificații fiscale de 10% instituit pentru cei care achită anticipat impozitul de profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, este extinsă acordarea bonificației și pentru plătitorii de impozit care au optat pentru anul fiscal modificat sau care plătesc impozit specific unor activități, precum cei din sectorul Ho-Re-Ca.

Astfel, vor primi bonificații cei care plătesc impozitul pe trimestrele III și IV sau impozitul aferent perioadelor 26 iunie – 25 septembrie inclusiv, şi perioada 26 septembrie – 25 decembrie inclusiv.

Menţionarea acestor perioade de plată este necesară întrucât anul fiscal modificat nu corespunde trimestrelor calendaristice ale anului 2020”, a precizat Ministerul Finanțelor.

ADVERTISEMENT
Tags: