News

Guvernul vrea să facă spirt medicinal din alcoolul confiscat! Măsura, luată prin OUG

09.04.2020 | 17:47
Guvernul vrea sa faca spirt medicinal din alcoolul confiscat Masura luata prin OUG
ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să folosească băuturile alcoolice confiscate de către stat pentru fabricarea de spirt sau dezinfectanți, acolo acest lucru este posibil. Prin această măsură se dorește atât asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante în vederea combaterii epidemiei, cât și reducerea cheltuielilor statului cu depozitarea alcoolului de contrabandă. Statul vrea să vândă și carburanții confiscați pentru a nu mai nevoit să-l stocheze.

Vezi aici cele mai importante decizii luate de Guvern, unele dintre ele dezvăluite în exclusivitate de FANATIK, în urma analizării proiectului OUG:

ADVERTISEMENT
  • Exclusiv. Loteria bonurilor fiscale se suspendă! Decizia de ultimă oră luată de Guvern

  • Exclusiv. Nu se mai plătesc temporar licențele și autorizațiile pentru jocuri de noroc! Gura de oxigen pentru pariori

  • Exclusiv. Obligativitatea depunerii declarațiilor fiscale pe 2019, anulată! Pe ce perioadă se aplică măsura luată de Guvern

  • Veste bună pentru companii! Statul rambursează TVA către firme, înainte de inspecția fiscală. Care sunt condițiile

  • Exclusiv. Adio, tichete de masă și alte sporuri! Dublă lovitură pentru bugetari, odată cu şomajul tehnic

Alcoolul de  contrabandă, transformat în substanțe dezinfectante

Prevederile sunt incluse într-un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat joi de către Guvern.

ADVERTISEMENT

”După preluarea bunurilor de natura alcoolului etilic, băuturilor alcoolice, precum și a produselor energetice intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, organele de valorificare solicită efectuarea de analize specifice de laborator pentru a stabili, după caz:
a) tipul și caracteristicile actuale ale bunurilor de natura alcoolului etilic, băuturilor alcoolice sau a produselor energetice intrate în proprietatea privată a statului în funcție de care pot fi calificate ca subtipuri ale acestora;
b) dacă bunurile de natura alcoolului etilic și băuturilor alcoolice sunt proprii utilizării sau consumului uman ca atare”, prevede actul normativ.

Dacă se pretează comercializării, aceste bunuri vor fi scoase la licitație astfel încât banii obținuți să ajungă în bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

În celelalte cazuri, produsele alcoolice vor putea fi procesate astfel încât să se obțină substanțe ce pot fi utilizate în scop medical, precum spirt sau dezinfectanți pe bază de alcool. Dacă nici această condiție nu este îndeplinită, se va trece la distrugerea produselor ce conțin alcool.

În cazul stării de urgență, cantitățile de alcool se pot distribui gratuit în vederea transformării pentru uz medicinal.

ADVERTISEMENT

”În situația în care, pe teritoriu României sau într-o anumită zonă a României, este instituită starea de asediu sau starea de urgență, pe toată perioada existenței acesteia precum și pe o perioada de 30 de zile de la încetare, bunurile intrate în proprietatea privată a statului înainte de instituirea acesteia, care se află în gestiunea organelor de valorificare sau la deținători, respectiv alcoolul etilic, băuturile alcoolice și/sau produsele energetice (…) pot face obiectul atribuirii cu titlu gratuit”, se arată în ordonanță.

De asemenea, importatorii de medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare, precum și de alcool etilic complet denaturat, utilizat pentru producerea de dezinfectanți, nu  vor mai trebui să plătească TVA în vamă.

Recent, o măsură similară a luat și Polonia care alocat 400 de tone de vodcă și alcool de contrabandă pentru folosirea în scop  medical pe perioada epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT