News

Haos în Congresul SUA. Funcționarea statului federal, blocată de republicanii care nu reușesc să aleagă un șef pentru Camera Reprezentanților

Noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților nu reușește să aleagă un lider, blocând funcționarea statului federal.
05.01.2023 | 14:04
Haos in Congresul SUA Functionarea statului federal blocata de republicanii care nu reusesc sa aleaga un sef pentru Camera Reprezentantilor
Kevin McCarthy (foto dreapta) a fost liderul minorității în legislatura precedentă Foto: The New York Times
ADVERTISEMENT

Parlamentarii din Camera Reprezentanților nu au depus încă jurământul. Ei nu pot ajuta alegătorii sau primi informări clasificate, cu atât mai puțin să țină audieri sau să adopte legi. Iar la un moment dat, s-ar putea să aibă probleme în a fi plătiți.

Noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților nu reușește să aleagă un lider

Drama personală și politică care se desfășoară în Camera Reprezentanților în timp ce republicanul Kevin McCarthy încearcă și eșuează în mod repetat să devină președinte (speaker) al Camerei are implicații mai largi pentru țară, ridicând întrebări despre ce se întâmplă atunci când o cameră a ramurii legislative încetează să funcționeze.

ADVERTISEMENT

Fără un speaker, Camera Reprezentanților a Statelor Unite devine, în esență, o entitate inutilă. Deoarece niciunul dintre membrii săi nu poate depune jurământul până când nu este ales un speaker, nu există legiuitori care să răspundă la o urgență sau la o criză, ci doar reprezentanți aleși.

În lipsa adoptării unui regulament, procesul legislativ nu poate avansa, nu se pot adopta proiecte de lege sau rezoluții, precizează The New York Times.

ADVERTISEMENT

În lipsa unui speaker, Camera nu își poate îndeplini responsabilitatea de supraveghere a guvernului federal sau a oricărei alte entități. Camera nu poate chema martori în fața comisiilor, iar cei aleși să servească nu pot înființa operațiuni pentru a-și ajuta alegătorii.

Parlamentarii care se întorc pentru un nou mandat și-au pierdut autorizațiile de securitate pentru a obține informări private din partea armatei și a agențiilor de informații, deoarece, nefiind învestiți, nu sunt oficial membri ai Congresului.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, alegerea speaker-ului are prioritate

Legea și precedentele prevăd că Camera trebuie să aleagă un speaker înainte ca legiuitorii să ia orice altă măsură.

Deși unii dintre republicanii care i se opun lui McCarthy susțin că, în caz de urgență, Camera ar putea funcționa, experții juridici se îndoiesc că orice acțiune luată de o Cameră fără un speaker – care este al doilea în ordinea de succesiune la președinție – ar putea rezista unui control judiciar.

ADVERTISEMENT

Timp de peste 200 de ani, Camera a folosit prevederi din Constituție și dintr-o lege din 1789 pentru a funcționa. Conform Statutului revizuit al Statelor Unite, la prima sesiune a Congresului, organismul trebuie mai întâi învestească un speaker în fața căruia depun apoi jurământul de învestitură toți membrii prezenți, “înainte de a începe orice altă activitate”.

Acest statut, împreună cu un precedent din 4 martie 1869, prevede că alegerea unui președinte este prima și cea mai mare prioritate a Camerei. Acest precedent a fost reafirmat la 7 ianuarie 1997, când grefierul a hotărât că nominalizările pentru funcția de speaker au un privilegiu constituțional mai mare decât o rezoluție de amânare a alegerii speakerului până când o analiză de etică și-a urmat cursul.

Trei scenarii pentru ieșirea din impas

După două zile de vot în care au avut loc șase tururi de scrutin, Camera Reprezentanților nu este mai aproape de alegerea unui speaker.

Lui Kevin McCarthy, care a ocupat funcția de lider al minorității partidului în Cameră timp de patru ani, i se opun 20 de republicani înverșunați, așa numiții “Never Kevins”.

McCarthy a făcut presiuni pentru ca lucrările să fie suspendate până joi, garantând o a treia zi de vot. “Nu cred că un vot în această seară va face vreo diferență”, a spus el, insistând că se fac progrese, relatează BBC. “Dar un vot în viitor o va face.”

Sunt trei scenarii pentru deznodământul acestui blocaj, care s-a mai întâmplat ultima oară în urmă cu un secol

1. Kevin McCarthy câștigă

Strategia actuală a lui Kevin McCarthy pare să fie aceea de a duce un război de uzură. Susținătorii săi vor continua să-i plaseze numele ca nominalizare până când cei din opoziție se vor sătura să voteze împotriva lui.

Dacă McCarthy reușește să elaboreze un fel de înțelegere, aproape sigur va trebui să ofere mai multă putere și influență oponenților săi, permițându-le acestora să declare victoria.

Provocarea pentru el este că orice concesii suplimentare îi vor slăbi în cele din urmă controlul asupra puterii, ceea ce va face mai probabil ca el să fie detronat atunci când luptele cu adevărat dure – cu privire la lucruri precum bugetul și creșterea plafonului de îndatorare – vor avea loc mai târziu în cursul anului.

McCarthy ar putea spera, de asemenea, că democrații se vor plictisi de luptă și nu se vor mai prezenta la voturile speakerilor, ceea ce va reduce marja necesară pentru ca el să obțină o majoritate. Cel puțin până acum, însă, democrații par să savureze haosul republican.

Și deja, unii republicani fac aluzie la faptul că McCarthy ar trebui să se dea la o parte pentru un candidat alternativ, cum ar fi adjunctul său, Steve Scalise din Louisiana.

2. Kevin McCarthy renunță

Renunțarea trebuie să fie considerată un rezultat posibil, chiar probabil, pentru McCarthy după două zile de eșec. La un moment dat, republicanii de rând care îl susțin în prezent pe McCarthy ar putea decide că cea mai bună mișcare este să le facă pe plac republicanilor de linie dură și să încerce să meargă mai departe.

Scalise, principalul contracandidat al republicanilor, este probabil alegerea cea mai bine poziționată pentru a fi un candidat acceptabil atât pentru conservatorii de linie dură, cât și pentru restul republicanilor din Cameră.

El este considerat un conservator sudist convins și a sângerat la propriu pentru partid, fiind grav rănit în atacul din 2017 împotriva unor membri republicani ai Congresului în timpul unui antrenament de baseball. Cel mai mare obstacol în acest moment este că nu pare să își dorească postul.

Printre alte posibilități se numără congresmanii Jim Jordan din Ohio și Jim Banks din Indiana, șeful comitetului conservator Republican Study Committee. Totuși, niciunul dintre ei nu pare capabil să unifice întregul partid în spatele lor.

3. Cele două partide se pun de acord asupra unui candidat de compromis

Democrații și republicanii din Camera Reprezentanților din statul Ohio s-au unit marți pentru a respinge un speaker mai conservator și a alege un candidat de compromis moderat.

Întrebarea acum este dacă s-ar putea întâmpla un astfel de lucru și în Camera Reprezentanților din SUA.

Au existat o mulțime de astfel de speculații, pe măsură ce situația dificilă a lui McCarthy a devenit mai clară în ultimele zile. O parte dintre acestea au fost alimentate de susținătorii săi ca un avertisment pentru conservatorii de linie dură să se alinieze, dar o parte dintre ele sunt reale.

Don Bacon, un republican centrist din Nebraska, și-a exprimat anterior deschiderea de a lucra cu democrații pentru a alege un speaker de compromis în cazul în care McCarthy eșuează.

Fred Upton, un fost congresman republican din Michigan cu acreditări moderate, și-a exprimat deschiderea de a se prezenta ca o alegere de coaliție (nu există nicio cerință ca un speaker să fie un membru actual al Congresului).

Și s-a vorbit despre concesii pentru democrați, cum ar fi modificări ale regulamentului care să le permită să introducă legi sau mai multă putere în comisii.

Toate acestea ar necesita un număr considerabil de democrați care să fie de acord cu planul, ceea ce, în mediul partizan puternic divizat de astăzi, pare extrem de improbabil. Iar orice republican care colaborează cu democrații va fi instantaneu persona non grata în rândul majorității conservatorilor.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că Camera Deputaților se află deja pe un teritoriu neexplorat după standardele moderne, nicio opțiune nu pare imposibilă în acest moment.

ADVERTISEMENT
Tags: