News

Republicanii recâștigă la limită Camera Reprezentanților. Cât de dificilă devine misiunea lui Joe Biden

Republicanii preiau controlul Camerei Reprezentanților după ce nu au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor în cadrul alegerilor parțiale
17.11.2022 | 13:48
Republicanii recastiga la limita Camera Reprezentantilor Cat de dificila devine misiunea lui Joe Biden
Republicanii au obținut o majoritate fragilă în Camera Reprezentanților Foto: Istock photos, AP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După mai mult de o săptămână de numărare a voturilor, Partidul Republican a obținut cele 218 locuri în Camera Reprezentanților necesare pentru a revendica majoritatea, deschizând o eră a unei administrații divizate.

Alegerile parțiale din SUA. Republicanii recâștigă la limită Camera Deputaților

Republicanii și-au asigurat miercuri o majoritate subțire în Camera Reprezentanților, un final întârziat, dar cu consecințe, al alegerilor de la jumătatea mandatului din 2022, care va reordona echilibrul puterii la Washington și se așteaptă ca partidul să aibă efectiv drept de veto asupra agendei președintelui Biden pentru următorii doi ani.

ADVERTISEMENT

Cu o numărare a voturilor care s-a întins pe parcursul a peste o săptămână, Partidul Republican a obținut în mod oficial cele 218 locuri în Camera Reprezentanților necesare pentru a revendica majoritatea după doar patru ani de absență de la putere.

Rezultatele în șase curse strânse care au rămas nehotărâte vor determina dimensiunea finală a unei subțiri majorități republicane care va fi mult mai restrânsă decât se așteptau liderii partidului, deși republicanii s-au bucurat totuși de această realizare.

ADVERTISEMENT

“Era guvernării unui singur partid democrat la Washington s-a încheiat”, a declarat săptămâna aceasta la Capitoliu reprezentantul Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, în timp ce colegii săi republicani îl nominalizau pentru funcția de președinte al Camerei. “Washingtonul are acum un control și un echilibru”, a mai spus el, relatează The New York Times.

Victoria reprezentantului Mike Garcia din California i-a împins pe republicani în majoritate, un final oarecum anticlimactic al unor alegeri care au fost o dezamăgire generală pentru republicanii din Camera Reprezentanților, care au ajuns în ziua alegerilor cu previziuni grandioase privind un val roșu.

ADVERTISEMENT

Dintre cele șase curse rămase nesoluționate în Camera Reprezentanților, republicanii erau în avantaj în patru dintre ele, iar democrații conduceau în două.

În Senat, democrații și-au menținut controlul asupra Camerei, care a fost împărțită în proporție de 50-50, și ar putea chiar să-și extindă majoritatea dacă senatorul Raphael Warnock, democrat din Georgia, va învinge în turul doi al alegerilor de luna viitoare pe Herschel Walker, republican, fost star de fotbal .

ADVERTISEMENT

Rezultatele finale arată că alegătorii nu au reușit să obțină tipul de respingere fără rezerve a lui Biden și a gestionării economiei de către acesta, pe care mulți republicani o preziseseră în fața celei mai mari inflații din ultimii 40 de ani.

Biden l-a felicitat pe McCarthy

În schimb, democrații s-au bucurat de cea mai puternică prezență la un scrutin prezidențial intermediar din ultimele două decenii, după ce Biden a prezentat în repetate rânduri campania din 2022 nu ca pe un referendum asupra guvernării democrate, ci ca pe o alegere între partidul său și extremismul republican.

“Îl felicit pe liderul McCarthy pentru că republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților și sunt pregătit să lucrez cu republicanii din Camera Reprezentanților pentru a obține rezultate pentru familiile muncitoare”, a declarat miercuri Biden, adăugând că “viitorul este prea promițător pentru a fi prins în capcana războiului politic”.

Dar președintele a recunoscut, de asemenea, forța surprinzătoare a rezultatelor democraților și înfrângerea unei serii de republicani de extremă dreapta care au refuzat să recunoască legitimitatea ultimelor alegeri. “A existat o respingere puternică a negaționiștilor alegerilor, a violenței politice și a intimidării”, a spus el.

În Camera Reprezentanților, democrații în funcție au afișat săptămâna trecută o durabilitate nebănuită din Michigan, Virginia, Kansas și Pennsylvania. Dacă nu ar fi fost o serie de procese în instanță care au afectat noile delimitări ale circumscripțiilor în state precum Florida, New York și Ohio, republicanii ar fi putut să nu obțină deloc majoritatea.

Luptele Partidului Democrat din New York, unde câștigurile republicanilor au inclus înlăturarea președintelui comitetului de campanie al democraților din Camera Reprezentanților, au susținut, de asemenea, preluarea puterii de către republicani.

Cu toate acestea, există o vorbă în Congres care spune că singurul număr care contează în Cameră este 218, iar republicanii vor intra în 2023 cu cel puțin acest număr de voturi, deschizând o nouă eră de guvern divizat.

Democrații au cedat Camera Reprezentanților după doar patru ani la conducere. Partidul, condus de președinta Nancy Pelosi, a câștigat puterea în prima legislatură intermediară sub conducerea fostului președinte Donald J. Trump și a cedat-o înapoi în prima legislatură intermediară a lui Biden.

A fost exact aceeași perioadă de timp – patru ani – în care democrații au deținut ultima dată camera, între alegerile din 2006 și 2010, și un semn al volatilității continue a politicii americane.

Noua majoritate republicană, cimentată la mai mult de o săptămână după alegeri

Republicanii aveau nevoie să schimbe doar cinci locuri în 2022 pentru a revendica majoritatea în cameră, iar în săptămânile premergătoare alegerilor au concurat în zeci de districte democrate. Un super PAC aliniat cu conducerea republicană a Camerei Reprezentanților își depășise omologul democrat cu aproape 90 de milioane de dolari, oferind partidului un avantaj financiar.

Cu toate acestea, noua majoritate republicană nu a fost cimentată decât la mai mult de o săptămână după alegeri.

“Ne-am dorit ceva mult mai mare?”, a spus marți McCarthy. “Da, am vrut.”

În rândul republicanilor, arătările cu degetul asupra deficiențelor partidului, atât în Cameră, cât și în Senat, începuseră deja cu adevărat.

Unii au dat vina pe mesajele partidului. Alții au țintit rolul mare pe care Trump a continuat să îl joace în partid după ce republicanii au pierdut Camera, Senatul și Casa Albă în timpul primului său mandat. Netulburat, Trump a anunțat marți o nouă candidatură la președinție la clubul său privat din Florida.

Miercuri, senatorul Mitch McConnell din Kentucky, liderul de lungă durată al partidului, a câștigat cu ușurință o provocare din partea senatorului Rick Scott din Florida, care a fost președinte al brațului de campanie al GOP pentru Senat în timpul competițiilor electorale dezamăgitoare ale partidului din 2022.

Dușmănia acerbă a celor doi bărbați s-a revărsat în spațiul public și a servit drept distragere a atenției în timpul scrutinului cu miză mare din Georgia.

Tot miercuri, Senatul a făcut, printr-un vot bipartizan, un pas important spre adoptarea unei legi care să ofere protecție federală pentru căsătoriile între persoane de același sex, o duzină de republicani alăturându-se democraților în sprijinul măsurii.

Dinamica politică de la Washington în 2023 va fi foarte diferită cu republicanii la conducerea Camerei. Slăbiciunea noii majorități republicane a ridicat semne de întrebare atât cu privire la capacitatea lui McCarthy de a prelua în ianuarie ciocănelul de președinte al Camerei, cât și cu privire la capacitatea sa de a guverna, întrucât o facțiune de extremă dreapta îi face deja solicitării.

Competiția pentru șefia Camerei Reprezentanților

McCarthy, în vârstă de 57 de ani, a câștigat răsunător un vot de nominalizare cu ușile închise pentru a deveni următorul speaker, expulzând candidatura de protest a reprezentantului Andy Biggs, republican din Arizona, care a fost o figură influentă în eforturile de a anula rezultatele alegerilor din 2020 în numele lui Trump.

McCarthy a câștigat votul secret cu 188 la 31 de voturi. Dar acest vot a fost partea ușoară.

Pentru a revendica oficial funcția de purtător de cuvânt, el va avea nevoie de sprijinul aproape unanim al colegilor de partid în cadrul unui vot oficial în sală în ianuarie. Majoritatea republicană subțire înseamnă că își poate permite să piardă un număr extrem de mic de disidenți, ceea ce le dă o mare putere criticilor săi interni.

Printre aceștia se numără reprezentantul Matt Gaetz din Florida, un aliat apropiat al lui Trump, care a declarat marți că se va opune lui McCarthy în plen în ianuarie și că există “o masă critică” de oponenți similari ai lui McCarthy.

“Pentru a crede că Kevin McCarthy va fi speaker, trebuie să crezi că va obține în următoarele șase săptămâni voturi pe care nu le-a putut obține în ultimii șase ani”, a declara Gaetz.

Viitorul lui Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, este, de asemenea, incert. În octombrie, soțul ei a fost victima unui atac violent în interiorul casei lor din San Francisco, unde a fost lovit cu un ciocan și spitalizat; între timp, a fost externat din spital.

Într-un interviu acordat în weekend la ABC News, doamna Pelosi a declarat: “Nu am niciun plan de a mă retrage din Congres”. Ea nu face prea multe eforturi pentru a-și masca disprețul față de potențialul său succesor, McCarthy, și față de capacitatea acestuia de a ocupa funcția de președinte al Camerei, un post puternic care este al doilea în linia de succesiune prezidențială.

Cum va colabora Bidn cu o Cameră ostilă?

“Nu, nu cred că are”, a declarat Pelosi la CNN în weekend, când a fost întrebată dacă McCarthy are ceea ce îi trebuie pentru a fi speaker. “Dar asta depinde de oamenii lui să ia o decizie cu privire la modul în care vor să fie conduși sau nu.”

Controlul democrat al Senatului asigură că orice program pe care McCarthy și republicanii îl vor promova va fi probabil mort la sosire în camera superioară. Senatorul Chuck Schumer din New York, liderul majorității democrate, a numit camera “zidul de protecție” împotriva priorităților republicane.

Cu un Senat aflat sub control democrat, Biden va putea în continuare să obțină confirmarea numirilor în cabinetul său și a numirilor în justiție, inclusiv a oricăror potențiale posturi vacante la Curtea Supremă.

În Camera Reprezentanților, republicanii vor avea acum o putere largă de a iniția investigații asupra administrației Biden, iar McCarthy a semnalat că sunt nerăbdători să facă acest lucru.

Casa Albă a început să facă planuri cu câteva luni în urmă pentru un asalt al investigațiilor republicane, angajându-l pe Richard A. Sauber, un avocat de apărare a gulerelor albe, pe post de “consilier special al președintelui” pentru a supraveghea răspunsul la citații și alte eforturi de supraveghere.

Relația dintre Biden și McCarthy, în calitate de cei mai puternici lideri ai partidelor lor la Washington, a avut un început nefericit.

Biden a declarat reporterilor că l-a sunat pe McCarthy imediat după alegeri și i-a spus: “Dacă veți câștiga majoritatea, felicitări. Dar felicitări – până acum, ați înregistrat și câteva victorii”.

McCarthy a caracterizat altfel lucrurile la Fox News: “M-a felicitat, așa că pentru oricine crede că nu am câștigat majoritatea, Joe cel puțin crede că am câștigat și noi”.

ADVERTISEMENT
Tags: