News

Huawei a dezvăluit oficial HarmonyOS. Care este viitorul telefoanelor produse de companie

Așa cum a promis, Huawei a prezentat oficial sistemul de operare HarmonyOS, care va sta la baza telefonului P50 și nu numai.
03.06.2021 | 14:54
Huawei a dezvaluit oficial HarmonyOS Care este viitorul telefoanelor produse de companie
ADVERTISEMENT

Dificultățile prin care trece producătorul chinez de smartphone-uri se întind deja pe mai bine de doi ani de zile. Cu toate acestea, Huawei reușește să își mențină activă divizia de telefonie mobilă, cu toate că a pierdut de mult timp supremația în această piață.

Acum, compania a dezvăluit alternativa sa pentru Android, sistemul de operare HarmonyOS. Acesta ar urma să fie un sistem destinat nu doar tabletelor și telefoanelor, ci și altor dispozitive inteligente, pentru a crea un ecosistem cât mai bogat.

ADVERTISEMENT

Chinezii lucrează la acest sistem de operare încă din 2016, iar odată cu 2019, s-au văzut nevoiți să accelereze procesul de dezvoltare, ca urmare a sancțiunilor tot mai drastice impuse de Statele Unite.

Odată cu dezvăluirea sistemului, Huawei a prezentat publicului și primele tablete dotate cu acesta, din seria MatePad. Poate fi remarcată destul de ușor similaritatea dintre HarmonyOS și iOS, sistem de operare de la care chinezii nu s-au sfiit niciodată să se inspire.

ADVERTISEMENT

HarmonyOS: similar și diferit față de oferta actuală a pieței

În ceea ce privește originalitatea sistemului, se pare că acesta este de fapt o variantă a Android 10 AOSP, cu ceva mai multă personalizare; Huawei neagă și susține că nicio linie de cod nu e identică cu Android.

Desigur, există și funcții unice adăugate în HarmonyOS, după cum notează androidauthority.com. Spre exemplu, poți folosi tableta pe post de tabletă grafică pentru calculator, iar stylus-ul M-Pencil cu siguranță te va ajuta în această privință.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții companiei au afirmat că HarmonyOS nu are ca scop înlocuirea Android sau iOS. Comunitatea de dezvoltatori din jurul noului sistem nu stă pe loc: până acum, peste 500.000 de dezvoltatori au acceptat oferta de a crea aplicații pentru acest SO (sistem de operare).

Însuși Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, a urcat pe scenă pentru a dezvălui noile produse. Alături de tabletă, au fost prezentate și noul Huawei Watch 3, căștile FreeBuds 4 și câteva monitoare inteligente.

ADVERTISEMENT

Huawei P50 Pro există, însă fără o dată de lansare

A fost arătat publicului și Huawei P50 Pro, un telefon așteptat încă de la începutul anului. ”Din cauza motivelor pe care le cunoașteți foarte bine, o dată de lansare nu a fost încă stabilită, dar încercăm să găsim un mod de a vă oferi acest produs grozav”, a declarat Zhengfei cu privire la lansarea noului flagship.

Parteneriatul dintre Huawei și Leica va continua, cu toate că au existat zvonuri despre o separare. Noul P50 Pro va aduce cel mai mare senzor de imagine de pe un telefon, însă nu se știe când ne vom putea bucura de acest telefon.

P50 Pro ar fi trebuit să fie lansat încă din primăvară, dar sancțiunile, alături de criza semiconductorilor, au pus compania într-o poziție dificilă.

Seria P50 va veni cu HarmonyOS și e posibil ca unele dintre telefoane să aibă cipuri de la Qualcomm.

Huawei are de gând să aducă noul sistem pe cât mai multe dintre dispozitivele sale. Aproximativ 100 de telefoane, tablete și dispozitive inteligente vor primi noul sistem de operare în următoarele luni. Chiar și produse ”vechi”, precum modelul P10, lansat acum mai bine de patru ani, ar urma să beneficieze de upgrade.

Astfel, Huawei asigură un viitor produselor sale existente și planificate. Rămâne însă de văzut câți oameni vor mai prefera aceste dispozitive, în lipsa serviciilor Google, destul de necesare pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri.

ADVERTISEMENT