Fructele kaki au mai multe denumiri, li se mai spune “caqui” sau “persimmon” , dar și „fructul zeilor”. Alimentul a devenit, în ultimii ani, popular și în România și are mai multe beneficii pentru sănătate.
Kaki, așa zisul fruct al zeilor-pe care îl cultivă și un românn, are numeroase beneficii pentru sănătate. Acest aliment este foarte bogat în nutrienți și conține o varietate de vitamine și minerale esențiale.
Dintre acestea, amintim de vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina E, potasiu și cupru. În plus, consumul acestor fructe aduce organismului un aport de antioxidanți, precum beta-carotenul și licopenul.
Aceste substanțe sunt eficiente în combaterea stresului oxidativ și protejează celulele împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi. Mai mult decât atât, fructul zeilor îmbunătățește vederea.
Deoarece are un conținut ridicat de vitamina A și licopen, acest aliment contribuie la menținerea sănătății ochilor previne apariția anumitor afecțiuni, precum degenerescența maculară.
De asemenea, potasiul din fructele kaki mențin tensiune arterială în parametrii normali și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. În plus, alimentul iubit de mulți oameni îmbunătățește și digestia.
Totodată, în ciuda faptului că fructele au în conținut mai multe zaharuri, acestea au și fibre, astfel că ele contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, devenind sigure și pentru persoanele cu diabet, atâta timp cât le consumă cu moderație.
Un alt beneficiu este acela că fosforul și calciul sunt esențiale pentru sănătatea din dinților, iar prin prisma conținutului ridicat de vitamina C, fructul zeilor poate întări sistemul imunitar și protejează organismul de infecții.
Astfel că, este recomandat ca alimentul să fie introdus în dieta zilnică, bineînțeles, alături de alte fructe și legume bogate în nutrienți, pentru asigurarea unei vieți active și sănătoase și prevenirea anumitor afecțiuni.