Un român a realizat ceva ce părea imposibil. Dacă până acum în grădini se plantau mere și pere, bărbatul a reușit să aclimatizeze fructe exotice. A început să facă asta încă de acum 10 ani, dar le ține doar pentru prieteni.
Vremea s-a schimbat radical și asta pare să se întâmple și cu grădinile românilor. Fermierii nu mai cultivă doar mere și pere, ci și fructe exotice. Momentan, plantațiile sunt mici și experimentale, dar specialiștii spun că s-au adaptat perfect.
În aceste condiții, se preconisează că în curând se vor găsi pe tarabe kiwi, curmale şi banane produse chiar în țara noastră. Un agronom din Timișoara are o astfel de plantație.
Și chiar dacă suntem deja în pragul iernii, arborele său de căpșuni este plin de fructe și flori deopotrivă. „Aici avem o specie foarte interesantă pentru zona noastră. Adică e practic specifică zonei mediteraneene. După cum vedem, avem flori şi fructe el în acelaşi timp”, a explicat Bogdan Costea, fermierul care crește fructul exotic, conform observatornews.ro.
Dar aceasta nu este singura plamtă specială din grădina lui. Fermierul mai are și smochini din Italia, bananieri din America de Nord cu gust de caramel, kaki, rodiu, curmal chinezesc. Pe toate le-a aclimatizat în Timișoara.
Chiar nu este ușor, faptul că temperatura medie crește cu 0.6 grade Celsius la fiecare 10 ani, face ca acest lucu să devină și mai ușor. Bogdan Costea a mărturist că fructele exotice pe care le crește sunt delicioase și nu au chimicale.
„Avem un kiwi. Foarte fain la ei este că gustul este extraordinar, nu avem chimicale şi diferenţa faţă de cei din comerţ din punct de vedere al culorii, nici nu se observă”, a explicat Bogdan Costea.
Aproximativ 50 de pomi au învins clima din România și s-au adaptat, cel mai greu a fost pentru măslin. „Măslin nu prea vedem pentru că sunt foarte sensibili de la -5 grade. Am avut ierni destul de reci, dar am reuşit cu o aclimatizare să le fac pe toate să treacă”, a mărturisit bărbatul.
Deocamndată, Bogdan Costea nu vinde niciun tip de fruct exotic din cele pe care le cultivă. Totuși, specialiștii spun că în câțiva ani procucțiile se vor extinde, mai ales că tinerii agricultori își doresc să aclimatizeze lămâi și portocali.