News

Ideea vaccinării obligatorii începe să piardă teren în Europa. Marea Britanie dă tonul relaxării

În timp ce unele țări UE iau în calcul impunerea vaccinării obligatorii pentru aproape toată populația, altele vor să renunțe și la vaccinarea obligatorie pentru categoriile cărora le-a fost deja impusă.
02.02.2022 | 09:02
Ideea vaccinarii obligatorii incepe sa piarda teren in Europa Marea Britanie da tonul relaxarii
Vaccinarea obligatorie a întregii populației, o idee cu puțini adepți în UE/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Apariția variantei Omicron a coronavirusului a dat peste cap politicile de prevenție impuse anterior de către guvernele europene. Unele, îngrijorate de nivelul ridicat al contagiozității noii tulpini, vor să extindă obligativitatea vaccinării pentru toată populația adultă.

Altele, pornind de la faptul că Omicron este o variantă mai puțin agresivă, fie vor să limiteze vaccinarea obligatorie doar la unele categorii, fie chiar să renunțe la obligativitatea imunizării pentru categorii cărora le-a fost impusă.

ADVERTISEMENT

Austria, Grecia și Germania sunt printre țările cu politici foarte dure privind vaccinarea, în timp ce Marea Britanie dă tonul relaxării.

Guvernul britanic s-a răzgândit în ce privește vaccinarea personalului medical

În Regatul Unit, autoritățile s-au ferit să utilizeze coerciția pentru a-i convinge pe britanici să se vaccineze. Imunizarea este obligatorie din noiembrie doar pentru angajații din azilele de bătrâni și se intenționa ca de pe 1 aprilie să fie obligatorie și pentru salariații din sistemul  sanitar.

ADVERTISEMENT

Pe fondul unui grad mare de imunizare benevolă, guvernul de la Londra a exclus din start posibilitatea ca vaccinarea să fie impusă întregii populații. Mai mult, ministrul Sănătății Sajid Javid a anunțat, luni, în Camera Comunelor, că guvernul ia în calcul să renunțe la intenția de a-i forța pe angajații din sistemul sanitar să se vaccineze.

El a invocat faptul că varianta Omicron este mai puțin severă și astfel vaccinarea obligatorie nu mai este proporțională cu riscul presupus de boală, transmite Politico.

ADVERTISEMENT

Deși vaccinarea rămâne cea mai bună linie de apărare împotriva Covid-19, cred că nu mai este o măsură proporțională să solicităm vaccinarea ca o condiție a păstrării locului de muncă”, a spus Javid.

O măsură contestată din interiorul sistemului

Măsura inițială prevedea ca toți angajații din sistemul sanitar să primească cele trei doze până la 1 aprilie. Asta în condițiile în care 77.000 de salariați, adică 5% din lucrătorii din sistem, nu făcuseră nici măcar prima doză. Aceștia ar trebui să o facă cel mai târziu pe 3 februarie, dacă nu vor ca la începutul lui aprilie să fie concediați.

ADVERTISEMENT

Însă Jeremy Hunt, fostul ministru al Sănătății, a criticat anularea măsurii. „Încă nu am întâlnit niciun angajat din domeniul sănătății care să creadă că cei care intră în contact cu  pacienții au  dreptul să-i supună la risc suplimentar prin refuzul de a se vaccina”, a spus Hunt.

Intenția de a forța întregul personal medical să se vaccineze a fost contestată de voci venite din mediul medical care au invocat deficitul de personal existent deja și faptul că angajații din sistem sunt deja epuizați după doi ani de pandemie, potrivit publicației Nursing Times.

Cine limitează riscul eliminării unei părți vitale a forței de muncă atât de necesare care este deja obosită, cu un moral scăzut, suferindă de stres post-traumatic, prost plătită și care nu se simte apreciată?”, se arată într-o scrisoare trimisă lui Javid de către dr. Joan Myers, o reprezentantă a asistentelor medicale din Marea Britanie.

Suedia renunța la vaccinarea copiilor

Semnale de relaxare vin și din Suedia. Chiar dacă țara nordică cere cetățenilor statelor vecine care intră pe teritoriul său să prezinte certificatul verde la graniță, autoritățile suedeze au exclus de la bun început vaccinarea obligatorie, certificatul fiind necesar doar pentru evenimentele în  spații închise la care participă mai mult de 50 de persoane.

Mai mult, deși la sfârșitul lunii trecute s-a atins pragul de 40.000 de infectări într-o singură zi, Suedia a decis să nu recomande vaccinurile anti-Covid pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani întrucât beneficiile nu ar depăși riscurile.

Cu informațiile pe care le avem astăzi, cu risc scăzut de boală gravă la copii, nu vedem niciun beneficiu clar în vaccinarea lor”, a declarat un oficial al Agenției de Sănătate, Britta Bjorkholm, citată de Reuters. Decizia însă ar putea fi revizuită dacă apar noii studii legate de eficiența și siguranța vaccinurilor sau în cazul unei tulpini a SARS-CoV-2.  În Danemarca, toate restricțiile au fost ridicate din 31 ianuarie, autoritățile argumentând astfel: „Covid-19 nu mai este o boală critică din punct de vedere social.

Franța a fost printre primele țări europene care au impus certificatul verde pentru angajații din anumite sectoare, înse ministrul Sănătății Olivier Véran a afirmat că vaccinarea obligatorie a întregii populații ar fi greu de realizat. Totuși, pe 24 ianuarie a intrat  în vigoare o lege prin care toți angajații care lucrează cu publicul trebuie să aibă certificatul verde. Pentru angajații din domeniul sanitar și al asistenței sociale, pompieri și lucrătorii din transporturi vaccinarea este obligatorie încă din septembrie 2021.

Vaccinarea obligatorie intră în vigoare în Austria

La cealaltă extremă se află Austria, unde joi va intra în vigoare legea prin care toate persoanele peste  14 ani care nu sunt vaccinate vor fi amendate cu 3.600 de euro la fiecare trei luni. De asemenea, și în Germania se dezbate un proiect de lege prin care vaccinarea va deveni obligatorie pentru toți adulții, relatează Euronews.

De miercuri, în Grecia intră în vigoare legea prin care toate persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate vor fi amendate cu 100 de euro pe lună, măsura fiind justificată de guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis prin faptul că bătrânii reprezintă aproximativ 90% din decesele înregistrate din cauza Covid-19. Din martie, și în Cehia va fi obligatorie vaccinarea pentru persoanele trecute de 60 de ani.

Și Italia a anunțat că va introduce obligativitatea vaccinării pentru toate persoanele peste 50 de ani. Asta deși aproape 80% din populație este vaccinată cu schemă completă, iar 40% a primit și doza booster. Guvernul de la Roma a fost printre primele din lume care au impus vaccinarea obligatorie pentru personalul medical, în aprilie 2021. Ulterior, numărul categoriilor pentru care certificatul verde a devenit obligatoriu a fost mărit.

Însă „linia dură” adoptată de unele țări europene a dat și rateuri. De exemplu, Parlamentul din Luxemburg a dezbătut luna trecută un proiect de lege care prevedea inițial vaccinarea obligatorie pentru toată populația adultă. Ulterior, proiectul a fost amendat astfel că vaccinarea obligatorie a fost introdusă doar pentru personalul medical și pentru cetățenii care au peste 50 de ani.

ADVERTISEMENT