Fotbal intern

Ilie Balaci, vânat de Securitate! I-au interzis tratamentul care i-ar fi salvat cariera: “M-am rugat la Miliție, nu m-a ajutat nimeni”

22.10.2018 | 11:04
Ilie Balaci vanat de Securitate Iau interzis tratamentul care iar fi salvat cariera Mam rugat la Militie nu ma ajutat nimeni
Ilie Balaci, vânat de Securitate. Cum i-a fost interzisă plecarea în Germania, pentru a se trata și a-și salva cariera
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai mari fotbalişi pe care i-a avut România, Ilie Balaci a avut marele ghinion al unei accidentări din cauza căreia parcă şi-a pierdut o parte din magie în a doua parte a carierei. O ruptură de ligamente care nu a fost tratată corect, recuperarea nu a fost potrivită, iar speranţa de a ajunge la o clinică din Vest, în Germania, a fost spulberată de Securitate.

A rămas marele regret al lui Ilie Balaci şi, în acelaşi timp, al întregului fotbal românesc. Marele Ilie Balaci nu a fost lăsat să continue să ne încânte cu tehnica sa sclipitoare. Coşmarul a început pe 21 februarie 1984, un meci pe care Ştiinţa îl juca la Baia Mare. O intrare tare a lui Grigore Arezanov, minutul 69, şi o accidentare care l-a chinuit pe Balaci până la finalul carierei.

ADVERTISEMENT

A ratat Euro 1984 din cauza accidentării!

În acel moment, “Minunea Blondă” era în plin apogeu. Uimea fotbalul românesc! Fusese decisiv în parcursul Universităţii Craiova în Cupa UEFA, cu un an înainte, până în semifinale. În plus, era om de bază la naţionala României, care obţinuse calificarea la Euro 1984. Un turneu la care Balaci nu avea să fie selecţionat, deoarece nu a putut fi recuperat după ruptura de ligamente.

Ilie Balaci a simţit că nu piciorul nu s-a refăcut bine după accidentare şi a încercat să ajungă la o clinică din Germania. I-ar fi putut fi salvată cariera, care din acel trist februarie nu a mai fost la fel de strălucită. De ce nu a mai ajuns Ilie Balaci în Germania? Unele aspecte rămân un mister, dar cert este că “Minunea Blondă” devenise un obiectiv prioritar al securităţii. Obiectivul Iordan, după numele de cod care îi fusese dat.

ADVERTISEMENT

Ilie Balaci, vânat de Securitate! “Plan de apărare și protecție a sportivului Ilie Balaci”

De teamă că marele fotbalist va rămâne în străinătate, a fost blocat. Pur şi simplu nu a fost lăsat să intre în posesia paşaportului său. Deşi primise multe promisiuni că va fi ajutat, că i se va acorda viză, deşi la un moment dat credea că totul e stablit, Ilie Balaci nu a mai ajuns niciodată la Frankfurt. Sau la Munchen, sau la Firenze. Alte locuri unde apropiaţi îi spuseseră că va fi ajutat să ajungă, pentru un tratament potrivit la acea accidentare păcătoasă.

În 1983, când era în plină ascensiune, Ilie Balaci ar fi semnat, în mare secret, un contract de reprezentare cu Nick Covalenco. Stabilit în Olanda încă din anii ’70, Covalenco era jurnalist la Sports International şi devenise un fel de agent de jucători pentru fotbaliştii importanţi ai României. Încerca să le obţină contracte în străinătate şi să îi ajute să iasă din ţară.

ADVERTISEMENT

În momentul în care Securitatea a aflat despre această prietenie cu Nick Covalenco, a fost elaborat “Plan de apărare şi protecţie a sportivului Ilie Balaci”. Mai exact, marele Balaci era urmărit cu mare atenţie de Securitate, pentru a nu fi lăsat să plece în străinătate. Tocmai din această cauză, avea să fie blocat în ţară un an mai târziu, când spera că va primi şansa de a se trata în străinătate.

După Revoluţie, şi desecretizarea mai multor dosare ale Securităţii, mai multe discuţii dintre Ilie Balaci şi apropiaţi, înregistrate de oamenii de la Interne, au ieşit la iveală. Gazeta Sporturilor a publicat mai multe dintre aceste discuţii. Păstrează în ele încrederea, speranţa, nerăbdarea şi, în final, deznădejdea lui Ilie Balaci. A fost blocat în ţară şi i s-a răpit o parte din magie. Pentru asta a rămas mereu cu un gol uriaş în suflet.

ADVERTISEMENT

Discuţie cu Nick Covalenco, pe 10 mai 1984, când Balaci încă mai spera că va juca la Euro

Nicolae Covalenco – Bună seara. Nik Kovaly la telefon.
“Iordan” (Ilie Balaci) – ….să trăieşti Nik. (….)
NC – Care e situaţia ta acum? Cum merge cu recuperarea?
I – Perfect. Voi juca la Paris.
NC – Eşti sigur de treaba asta?
I – Da, cu siguranţă.
NC – Nu joci duminică.
I – Nu, nu, nu. Nu joc pentru ca nu aş….nu vrea nimeni să rişte nimic.
NC – Ai idee dacă joci în vreun meci de verificare?
I – Da. În toate.
NC – Ai idee când şi unde veţi juca?
I – Între 18 şi 29 la Poiana Braşov. Vom juca 2-3-4 meciuri acolo.
NC – Şi joci acolo?
I – Da, sigur.
NC – Ilie, de ce îţi dau telefon acum. Am pentru tine nişte oferte foarte interesante. Una dintre ele este să vii la Koln şi oamenii vor să te vadă jucând.
(…) NC -….deci între 18 şi 29. Pentru că s-ar putea să vin cu oamenii să te vedem. Dar eu o să-ţi dau de ştire prin fratele meu.
I – Da…
NC – (…) Ce este foarte important, dacă ţi se face vreo ofertă, ţi-am mai spus eu care e treaba, trimite oamenii la mine şi informează-mă şi pe mine prin fratele meu sau direct ce ţi se oferă, ca să ştim unde mergem. În orice caz este o ofertă foarte interesantă, tu de tine depinde dacă joci în meciul de verificare şi dacă vei juca la Paris.
I – Cu siguranţă.
NC – Asa. În rest, când veniţi aici?
I – În jur de 30 mai sau 1 venim în Olanda şi după aceea plecăm la Paris. (…)

Discuție cu Mircea Lucescu pe 9 iulie 1984, 5 zile înainte de Euro

Mircea Lucescu: Cum merge cu piciorul?
Ilie Balaci : Plec miercuri dimineaţă la Frankfurt la o clinică.
L – Fii atent Ilie că şi eu am vorbit, lângă Munchen, la o clinică de recuperare.
B – Tot de recuperare e şi clinica asta la Frankfurt unde merg.
L – Măi şi asta de care îţi spun eu este senzaţională şi te aşteaptă dar dacă e aranjat acolo e perfect. Cine? Externele, da? (cine i-a aranjat ieşirea din ţară)
B – Da. Ştii ce am păţit la federaţie? Două zile m-au ţinut ca până la urmă să nu-mi dea viza.
L – Cum să nu-ţi dea viza?
B – N-au vrut să-mi dea, au vrut sa facă o comisie de doctori care în baza unui proces verbal să spună caă nu-s bun de recuperat în ţară, numai afară. Păi care e doctorul ăla să spună?
(…)
B – Luni dimineaţă mă duc să iau viza… Miercuri la 10.30…
L – Cât stai acolo?
B – Am luat viză pentru o lună.
L – Fii atent, Ilie, că există la centrul ăsta recuperare pe bază de computer, în care fiecare muşchiuleţ în parte ţi-l ia şi îţi calculează încărcătura şi tensiunea şi tot.
B – O să vorbesc cu cei de la ambasada de acolo. (…)
L – Bine. Ce să spun? Baftă multă şi ţine-te de treabă acolo că, uite, l-a recuperat şi pe Mircea Sandu destul de bine acolo.
B – De ce nu mă înţelegeţi d-le bine? Am fost iarăşi la zeci de doctori să mă controleze. Nu mă doare absolut nimic. Numai atunci când vreau să dau cu piciorul drept în minge, atunci…
L – Ai senzaţia că fuge, nu ?
B – Da.
L – (…). Trebuie întărit muşchiul bine de tot, tu l-ai forţat în toată perioada asta ca să forţezi recuperarea dar el nu s-a întărit aşa cum trebuie, îţi dă doar impresia că e.
(…)
B – S-ar putea să vin la Paris dacă fac rost de maşină. (subliniat cu roşu)
L – Foarte bine ar fi. Te aşteptăm, treci pe la noi. Baftă multă şi sănătate Ilie.
B – Vă trebuie vouă baftă, nu mie.
L – Şi ţie îţi trebuie.

Discuție între Ilie Balaci și părinții săi, pe 12 iunie 1984

Tatăl: Formidabil ! Băi, ăştia sunt tâmpiţi! Dar cine nu îţi dă, ăştia de aicea?
Ilie Balaci – Nu-mi dau ăştia de aicea. Cinci inşi trebuie să se întrunească, comisia aia a lor, nu ştiu cum dracu…
T – Aha. Care zice «dă-i d-le drumul că nu rămâne». Ăştia sunt tâmpiţi!
IB – Da. Unul singur dacă m-ar fi luat pe «barbă»nu era o problemă. (…).
T – Deci tată, tu trebuie să stai acum până or zice ei.
IB – Stau până când îmi dau ei paşaportul. În momentul în care îmi dau paşaportul fug cu el la Bucureşti să iau viza. Aveam miercuri avion şi ei nu-mi deteră paşaportul. (…)
Mama: – deci nu rezolvaşi cu plecarea nimic.
IB – Nu mamă, mă ţin şi pe nimic încurcat.
Mama: – n-ai rămas tu, vorba aia, ci rămâneai acum (înjură).
IB – Dracu ştie! Noapte bună.

Discuție între Ilie Balaci și Nick Covalenco, pe 13 iunie 1984

“Iordan” – Ilie Balaci – (…) De fapt, eu trebuia să vin la Frankfurt, ştii?
Nicolae Covalenco – Când?
I – Trebuia să vin dar cred că vin după campionatul european.
NV – Pentru ce, pentru genunchi?
I – Da, da. La un control. La o clinică din Frankfurt. Şi vin după campionatul European, d-le. (…)
NV – Cu cine mergi acolo?
I – Singur o să mă duc. (…)

În 1984, când a suferit acea accidentare, Ilie Balaci avea 27 de ani. Avea să se retragă din fotbal patru ani mai târziu, la doar 31 de ani! În 1984 s-a transferat la FC Olt, unde a jucat două sezoane, iar apoi, în 1986, la Dinamo, unde a mai prins alți doi ani, înainte de retragere. Pentru echipa națională, Balaci a mai jucat doar trei meciuri pentru echipa națională. Fiecare dintre ele, intrat de pe bancă. A mai adunat doar 50 de minute.

“Ştefan Andrei, ministrul de externe, îmi găsise o clinică la Koln! N-am putut, nu mi-au dat pașaportul. Pe vremea aia, nu țineai pașaportul la tine, el rămânea la Miliție la Craiova sau la Consiliul Național de Educație Fizică și Sport. Am încercat de “n”-șpe ori, m-am rugat și la Miliție, nu m-a ajutat nimeni. Dacă, Doamne, ferește!, și-ar fi rupt piciorul Hagi, Valentin Ceaușescu l-ar fi trimis pe Gică oriunde în Europa” – Ilie Balaci, declarație dată în 2014, pentru Gazeta Sporturilor.

ADVERTISEMENT