Life

Iluzia optică ce a împărțit internetul în două. Ce vedeți prima oară în imagine?

Cel mai vechi truc de ”păcălire” din întreaga lume. Care este primul gând care vă trece prin minte când îl vedeți întâia dată?
17.12.2022 | 17:01
Iluzia optica ce a impartit internetul in doua Ce vedeti prima oara in imagine
Cel mai vechi truc de ”păcălire” din întreaga lume. Care este primul gând care vă trece prin minte când îl vedeți întâia dată. Sursa foto: nature.com
ADVERTISEMENT

Iluzia optică ce a împărțit internetul în două. Ce vedeți prima oară în imagine? Aceasta este întrebarea pe care doi psihologi australieni au publicat-o în Scientific Reports. Le-a dat dureri de cap oamenilor din întreaga lume.

Cel mai vechi truc de ”păcălire” din întreaga lume. Care este primul gând care vă trece prin minte când îl vedeți întâia dată

Un desen realizat de caricaturistul W. E. Hill în 1915, intitulat sugestiv Nevastă-mea și soacră-mea, reprezintă una dintre cele mai vechi iluzii optice. Imaginea a apărut inițial pe o carte poștală germană din anul 1888.

ADVERTISEMENT

Această imagine a stat la baza unui studiu foarte important. În cadrul acestuia au fost testați 383 de participanți, dintre care 242 au fost bărbați și 141 de femei. Vârsta candidaților aleși a fost cuprinsă între 18 și 68 de ani, vârsta medie a eșantionului fiind de 32 de ani.

Fiecărei persoane i s-a arătat poza pentru câteva fracțiuni de secundă. Așadar, nu au putut să o observe un timp îndelungat. Ulterior, li s-a spus sexul și vârsta persoanei pe care au văzut-o. În plus, au fost întrebați dacă văd un animal.

ADVERTISEMENT

Potrivit livescience.com, mai târziu participanții au fost întrebați dacă văd o persoană și li s-a sugerat să spună care este sexul persoanei respective.

Unii oameni au văzut o tânără care privește undeva departe, cu capul pe jumătate întors, în timp ce alții au distins profilul unghiular al unei femei în vârstă, care privește spre stânga ilustrației.

ADVERTISEMENT

Care a fost scopul studiului

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Flinders, din Australia, a vrut să determine dacă prejudecățile legate de vârstă afectează interpretarea inițială a unei imagini la nivel subconștient.

Se pare că percepția unui chip depinde foarte mult de procese neuronale și în același timp este condiționată de procese sociale.

ADVERTISEMENT

Concret, explicația celor doi profesori australieni a fost că imaginea este distinsă în funcție de vârsta privitorului.

ADVERTISEMENT