News

Nicolae Ciucă și Ministerul Finanțelor, folosiți într-o fraudă cu acțiuni Romgaz. Avertismentul companiei de stat

Infractorii din mediul online și-au îndreptat atenția către unele companii de stat profitabile. Este cazul societății Romgaz, victimă a unei tentative de fraudă.
12.09.2023 | 10:47
Nicolae Ciuca si Ministerul Finantelor folositi intro frauda cu actiuni Romgaz Avertismentul companiei de stat
Imaginea fostului premier, Nicolae Ciucă, este folosită într-o tentativă de fraudă cu false acțiuni Romgaz, prin intermediul Facebook / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Facebook Romgaz
ADVERTISEMENT

Imaginea lui Nicolae Ciucă și titulatura Ministerului de Finanțe este folosit în cea mai nouă variantă de tentativă de fraudă și înșelăciune pe platforme sociale, în numele societății Romgaz.

Ofertă falsă: cumperi o acțiune Romgaz cu 1.250 de lei și primești 6.500 de lei timp de 5 ani

Infractorii din mediul online apelează la mijloace tot mai complexe pentru a specula slăbiciunile românilor. Dorința de îmbogățire imediată și fără riscuri, dublată de folosirea unor nume, imagini sau sigle care inspiră încredere în rândul populației, au devenit ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei noi metode de înșelăciune eficientă.

ADVERTISEMENT

Cititorii FANATIK ne-au sesizat, recent, apariția unor postări plătite (sponsorizate) pe Facebook, în care românilor li se oferă ”șansa” unui venit considerabil, doar prin achiziția unei singure acțiuni la compania Romgaz.

frauda ciuca romgaz
Și directorii Romgaz apar într-o postare sposorizată, în care infractorii încearcă să convingă populația să plătească pentru acțiuni la Romgaz / Sursă foto: Facebook

”1250 de lei – drumul tău către libertate financiară! Cumpără 1 acțiune Romgaz și primești 6.500 de lei pe lună”, stă scris pe o fotografie în care Nicolae Ciucă, fost prim-ministru al României, apare în prim plan, având lângă el sigla companiei.

ADVERTISEMENT

Tranzacția, ”garantată” de Ministrul Finanțelor și Nicolae Ciucă

Potrivit autorilor postării, cei care fac așa-zisă ”investiție” nu trebuie să aibă nicio emoție, pentru că totul este ”garantat de Ministerul de Finanțe”.

De asemenea, textul postării este realizat sub formă de știre de presă, în care subiectul este o ”inițiativă” a guvernului, care are ca scop ”generarea de profit din exportul de gaze”.

ADVERTISEMENT

”Executivul demarează cea mai ambițioasă inițiativă de investiții, având ca scop generarea de profit din exportul de gaze către națiunile europene.

Prin alocarea minimă de 1.250 de lei, participanții vor beneficia de un flux de venit pasiv, pe parcursul a peste cinci ani. Garantul acestui plan este Guvernul însuși, care își asumă obligația de a efectua prima plată către investitori înainte de finalul săptămânii”, se arată în postarea unui misterios ”expert financiar”, pe nume Alif Sayyiidinoor.

ADVERTISEMENT

Utilizatori cu conturi ascunse confirmă că s-au îmbogățit

Postarea sponsorizată este completată de un link pe un site dubios, precum și de zeci de comentarii de la ”utilizatori” care depun mărturie despre cât de reală este ”oferta” de achiziție de acțiuni.

”Mulțumită ție mi-am putut permite ceasul la care visasem întotdeauna. Eu și soțul meu suntem foarte recunoscători”, povestește Maria.

”În prima lună, am câștigat 10.000 de lei. Sunt foarte mulțumit”, spune și Angelina.

Deloc surprinzător, profilurile celor care comentează sunt unele fără conținut și fără date reale despre utilizatorii lor.

Într-o altă postare sponsorizată, realizată de pagina ”Investiții la Romgaz”, apar, într-o fotografie, trei dintre directorii companiei, mesajul fiind cam același: ”Nu mai așteptați ca totul să fie vândut! Astăzi! Poți să o faci astăzi! Devino acționar Romgaz de la 1.250 de lei și primești un venit de peste 11.500 de lei pe lună”.

Reprezentanții Romgaz: ”Sunt tentative de înșelăciune”

Contactați de FANATIK, reprezentanții Romgaz au confirmat faptul că este vorba de o tentativă de fraudă, cu care societatea se confruntă de câteva luni bune. Potrivit unui răspuns emis de Serviciul de Comunicare al Romgaz, tranzacționarea acțiunilor companiei se face exclusiv prin intermediul brokerilor autorizați de ASF, iar lista acestora se află pe site-ul autorității și pe pagina Bursei de Valori București, la secțiunea ”intermediari”.

”Situațiile identificate de către ROMGAZ ca fiind tentative de înșelăciune și fraudă folosind identitatea companiei prin intermediul unor platforme/site-uri false, care nu se află în administrarea ROMGAZ, au fost notificate de la primele apariții în mediul online entităților oficiale abilitate să intervină pentru limitarea acestora.

Prin urmare, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a comunicat atenționări publicului larg, pe pagina de Internet și Facebook ale Directoratului, să dea dovadă de prudență în furnizarea datelor cu caracter personal și în acceptarea ofertelor false de a investi în acțiuni, fiind și cazul altor companii sau entități a căror identitate a fost folosită pentru a câștiga încrederea populației în scopul comiterii unor fraude. 

ROMGAZ a pus la dispoziția publicului informații oficiale, în paginile web și social media, care pot fi consultate de către persoanele interesate înainte de a lua decizia de a investi pe baza unor informații vehiculate în spațiul public prin intermediul unor platforme/site-uri neautorizate”, au explicat reprezentanții Romgaz, la solicitarea FANATIK.

Romgaz, o companie cu ”tradiție” în tentativele de fraudă

Compania s-a mai confruntat cu astfel de încercări de fraudare încă de la începutul acestui an și atenționează în mod regulat, prin intermediul canalelor de comunicare proprii, despre pericolele unor astfel de tentative. De asemenea, reprezentanții Romgaz încurajează raportarea paginilor suspecte.

În cazul în care se întâlnesc astfel de anunțuri, utilizatorii sunt sfătuiți să nu acceseze linkurile atașate și să nu-și lase datele personale, în cazul în care acestea sunt solicitate.

ADVERTISEMENT