News

Cum își rotunjesc veniturile directorii ”jucători” de la Romgaz: criptomonede, câștiguri la loterie și realitate artificială

Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat din România, are o conducere formată din directori care știu să-și asume riscuri.
10.12.2022 | 09:17
Cum isi rotunjesc veniturile directorii jucatori de la Romgaz criptomonede castiguri la loterie si realitate artificiala
Andrei Bobar, Răzvan Popescu și Andrei Bobar, oamenii care conduc activitatea companiei Romgaz / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Romgaz
ADVERTISEMENT

În luna august, la Romgaz s-au schimbat ”liniile”, prin aducerea unor oameni noi în fruntea companiei. Răzvan Popescu, fost arbitragist principal la BNR (arbitragist = arbitru pe bursă) a preluat funcția de director general, în locul lui Aristotel Marius Jude, care a trecut director general adjunct. Al treilea om în conducerea executivă a Romgaz este Andrei Bobar, director economic. Toate pozițiile din conducerea Romgaz sunt provizorii și se prelungesc la fiecare patru luni.

CEO-ul Răzvan Popescu și-a cumpărat criptomonede după ce a plecat de la BNR

Răzvan Popescu vine după o experiență de 9 ani la Banca Națională a României, iar printre primele lucruri pe care le-a făcut după ce s-a transferat la Romgaz a fost să investească în criptomonede.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarației de avere, Popescu deține monede virtuale în valoare de 12.000 de euro (între timp, e posibil ca valoarea lor să mai fi scăzut).

Interesant este că BNR a atras atenția în mai multe rânduri în legătură cu riscul criptomonedelor, pe care le-au descris ca ”acte speculative foarte volatile și extrem de riscante”, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție în aprilie 2021.

ADVERTISEMENT

Răzvan Popescu a trecut în declarația de avere un salariu anual de 385.697 lei (aproximativ 80.000 de euro), deține trei apartamente în București și este pasionat de ceasuri scumpe, având o colecție evaluată de 15.000 de euro.

Adjunctul Aristotel Jude a mizat pe noroc și a câștigat la loto

Aristotel Marius Jude, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, un tip care, nu demult, încasa dividende și investea în acțiuni la Digi, Fondul Proprietatea sau OMV, a trecut anul acesta, în declarația de avere, un venit din jocuri de noroc. Mai exact, el a câștigat 1.948 de lei doar din noroc și inspirație.

ADVERTISEMENT

Jude, fost director general interimar, a încasat din salarii suma de 432.248 (87.000 de euro) de lei, plus 19.303 lei (260 de euro) ca administrator la Romgaz. Tot la Romgaz lucrează și soția lui, Crina Cristina Jude, în funcția de economist.

Directorul economic a investit zeci de mii de dolari în companii americane și are un credit de un milion de lei

În fine, directorul economic Andrei Bobar, care a mai lucrat la Deloitte, Raiffeisen Bank sau Amromco Energy, a investit zeci de mii de dolari în acțiuni la companii străine din domeniul tehnologiei.

ADVERTISEMENT

Cel mai multe acțiuni le are la Desktop Metal Inc, o companie din Boston care produce și comercializează sisteme de imprimare 3D pentru domeniul industrial, valoarea acestora fiind de aproape 40.000 de dolari.

Alte societăți străine la care Bobar și-a plasat banii sunt: C3.AI Inc (realitate artificială), Jumia Technologies (servicii de plată și logistică), Lemonade Inc (asigurări) sau Celsius Holdings (băuturi răcoritoare).

Directorul economic și-a trecut salariul la secret în declarația de avere, însă nu și veniturile din dobânzi – 256.434 lei, sau cele din transferul de titluri de valoare –  175.161 lei.

Andrei Bobar mai are și trei credite bancare, care totalizează peste un milion de lei (cel mai mare este de 980.000 de lei, luat în 2021, pe 30 de ani). La capitolul active financiare, el apare cu un sold de 2,17 milioane lei, la CAR Petrila IFN.

Romgaz a avut, anul trecut, cel mai mare profit din istorie

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA are ca acționar principal Statul Român, cu 70%, în timp ce restul acțiunilor sunt împărțite între mai multe persoane fizice și juridice.

În 2021, Romgaz a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istorie (5,7 miliarde lei) și cel mai mare profit (1,92 miliarde lei), dar a ajuns și la cele mai mari datorii (1,98 miliarde lei). De asemenea, acțiunile la bursă ale SNG au crescut, de la începutul anului 2022, cu peste 3%.

ADVERTISEMENT
Tags: