News

Imagini apocaliptice într-un sat din Franța. Munţi de grindină au acoperit străzile

Două persoane au fost rănite în timpul operațiunilor de îndepărtare a efectelor furtunii.
29.06.2021 | 16:49
Imagini apocaliptice intrun sat din Franta Munti de grindina au acoperit strazile
Imagini apocaliptice într-un sat din Franța. Cantități impresionante de grindină au blocat străzile Foto: Vosges Matin, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O furtună violentă, care s-a abătut marți asupra localității Plombières-les-Bains din departamentul francez Vosges a adus cantități impresionante de grindină de dimensiunea unei bile de paintball, care a blocat străzile.

Furtuna a produs și inundații, căderi de arbori și întreruperi în furnizarea energiei electrice.

ADVERTISEMENT

Imagini apocaliptice într-un sat din Franța. Munţi de grindină au acoperit străzile

Fenomenul a fost la fel de scurt pe cât de violent. Fenomenul excepțional a provocat inundații severe pe strada Cavour, nu departe de primărie. O lovitură grea pentru localitatea din Hexagon cu câteva zile înainte de începerea sezonului estival.

Imagini apocaliptice într-un sat din Franța. Cantități impresionante de grindină au blocat străzi
Imagini apocaliptice într-un sat din Franța. Cantități impresionante de grindină au blocat străzi Foto: Jérôme HUMBRECHT, via Vosges Matin

Nivelul grindinei și apei a început apoi să crească pe această stradă abruptă până la aproximativ un metru, conform mărturiilor de la fața locului, citate de publicația Vosges Matin.

ADVERTISEMENT

„A fost apocaliptic”, explică Lydie Barbaux, primarul orașului Plombières, care s-a deplasat la fața locului împreună cu o parte din consiliul orașului. Agenții forțelor de ordine și rezidenții au venit să ajute la curățarea străzilor: “Există inundații în subsoluri, parteruri, magazine. În ajunul deschiderii sezonului turistic.”

Operațiunile de evacuare a apei continuă în această după-amiază pentru a putea face bilanț miercuri.

ADVERTISEMENT

Două persoane au fost rănite în timpul operațiunilor de îndepărtare a efectelor furtunii: un angajat al primăriei și un ofițer municipal. Au fost evacuați la spitalul Remiremont.

Puțin mai târziu, furtuna a lovit RN 57, între Plombières-les-Bains și Le Val-d’Ajol. Traficul s-a desfășurat pe o bandă, s-au format cozi de vehicule oprite.

ADVERTISEMENT

Furtuna care a lovit o parte a departamentului Vosges a provocat probleme majore la rețeaua electrică, în special în Val-d’Ajol. Enedis, furnizorul local de electricitate, intervine pentru rezolvarea incidentelor.

Peste 100 de pompieri au fost mobilizați pentru a îndepărta efectele furtunii.

Schimbările climatice fac evenimentele meteorologice extreme mai frecvente

Organizația Națiunilor Unite a calculat că evenimentele meteorologice extreme au dus la 15.000 de decese și au dus la pierderi economice de 170 miliarde de dolari americani în 2020.

Ce sunt evenimentele meteorologice extreme?

Vremea extremă înseamnă evenimente meteorologice rare pentru locul și ora în care se află, cum ar fi o furtună de zăpadă în Hawaii. De asemenea, poate însemna vreme care are un impact puternic asupra vieții de zi cu zi, cum ar fi furtuni severe și secete.

Viscolurile, inundațiile, secetele, uraganele, tornadele și valurile de căldură sunt evenimente meteorologice extreme. La întrebarea dacă evenimentele meteorologice extreme se schimbă, experții spun că variază în funcție de tipul evenimentului meteorologic.

„Unele tipuri de evenimente meteorologice devin din ce în ce mai extreme, precum valurile de căldură sau precipitațiile intense. Altele devin mai puțin extreme, precum valurile de frig. Și multe sunt undeva la mijloce: în unele zone, seceta devine mai extremă, în altele mai puțin”, explică dr. Geert Jan van Oldenborgh, expert în științe climatice de la Institutul Meteorologic Regal Olandez, citat de Science Alert.

Tipurile de vreme extremă care s-au observat că devin mai severe includ valuri de căldură, secete și precipitații extreme. În timp ce furtunile de zăpadă și viscolul vor deveni probabil mai puțin frecvente și severe.

Pentru alte tipuri de evenimente meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, dovezile sunt mai nuanțate. Oamenii de știință se așteaptă la furtuni mai intense, mai mari și mai durabile, dar de fapt la mai puține furtuni în general. Aceste uragane mai mari ar putea produce și mai multe precipitații.

Unele forme de vreme extremă sunt atât de dificil de măsurat încât nu este posibil să se spună cu siguranță dacă devin mai severe sau nu.

„Pentru furtunile foarte localizate, cum ar fi tornadele, sistemele convective mezoscalare și vânturile derechos datele sunt foarte limitate, astfel încât detectarea formală și atribuirea nu au fost încă efectuate”, explică dr. Michael Wehner, expert în climatologie de la Lawrence Berkeley National Laboratory din SUA.

În concluzie, evenimentele meteorologice extreme, precum valurile de căldură, seceta și precipitațiile extreme, devin din ce în ce mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice. Altele, cum ar fi furtunile de zăpadă, devin probabil mai puțin frecvente.

Uraganele vor deveni probabil mai mari și mai durabile, dar de fapt mai puține ca număr – dar dovezile observaționale pentru acest lucru nu sunt încă clare.

ADVERTISEMENT
Tags: