Life

Imagini incredibile. Astronomii au descoperit o galaxie enormă la 3 miliarde de ani lumină de Pământ

Imagini incredibile surprinse în spațiu. O galaxie enormă a fost descoperită la 3 miliarde de ani lumină de Pământ de către cercetători.
05.12.2022 | 22:00
Imagini incredibile Astronomii au descoperit o galaxie enorma la 3 miliarde de ani lumina de Pamant
Astrologii au descoperit o galaxie enormă la 3 miliarde de ani lumină de Pământ. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O descoperire complet neașteptată i-a surprins pe mulți. Cercetătorii au descoperit o galaxie enormă aflată la trei miliarde de ani lumină distanță de Pământ.

Alcyoneus, galaxia enormă descoperită la 3 miliarde de ani lumină de Pământ

Numele galaxiei este Alcyoneus, iar conform cercetătorilor, aceasta ar avea o lungime de 16,3 milioane de ani lumină.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, noua descoperire a oamenilor de știință reprezintă și cea mai mare structură de origine galactică cunoscută până în prezent.

Menționăm că odată cu noua descoperire, cercetătorii spun că aceasta ne poate oferi șansa să înțelegem mai bine mediul intergalactic.

ADVERTISEMENT

Deși radio galaxiile gigantice rămân în continuare un mister pentru mulți, până acum s-a aflat că acestea constau într-o galaxie gazdă, formată din stele care orbitează în jurul unui nucleu galactic care conține o gaură neagră supermasivă, dar și jeturi și lobi colosali care erup din centrul galactic.

Aceste jeturi și lobi, care interacționează cu mediul intergalactic, acționează ca un sincrotron pentru a accelera electronii care produc emisii radio.

ADVERTISEMENT

”Dacă există caracteristici ale galaxiei gazdă care reprezintă o cauză importantă pentru creșterea radiogalaxiilor gigantice, atunci gazdele celor mai mari galaxii radio gigant sunt probabil să le posede”, au explicat cercetătorii.

Cine a condus întreaga cercetare de mare amploare

Menționăm că echipa care a făcut descoperirea a fost condusă de astronomul Martijn Oei de la Observatorul Leiden din Țările de Jos.

ADVERTISEMENT

Lucrarea a fost făcută publică în primăvara acestui an, iar cercetătorii susțin că aceasta poate să genereze și mai multe întrebări însă totodată, ne poate oferi și niște răspunsuri cu privire la marile galaxii radio gigantice.

”În mod similar, dacă există anumite medii la scară mare care sunt foarte propice pentru creșterea galaxiilor radio gigantice, atunci cele mai mari galaxii radio gigantice sunt probabil să locuiască în ele”, au mai spus ei.

Sursa citată mai spune că pentru a descoperi această galaxie, au fost utilizate datele colectate de LOF Frequency ARray (LOFAR), o rețea interferometrică constând din aproximativ 20.000 de antene radio.

Mai apoi, toate aceste date au fost neprocesate printr-o nouă tehnică, iar ulterior, sursele radio compacte, care puteau să interfereze cu detectarea lobilor radio au fost eliminate.

Ulterior, a rezultat o imagine, care, potrivit cercetătorilor, este cea mai sensibilă de până acum în acest domeniu, iar asta se poate vedea cu ochiul liber.

Galaxia Alcyoneus are o lungime de 16,3 milioane de ani lumină. Sursă foto: Twitter
Galaxia Alcyoneus are o lungime de 16,3 milioane de ani lumină. Sursă foto: Twitter

Alcyoneus, spun cercetătorii, este o galaxie eliptică destul de normală. Aceasta ar avea o masă mai mare ca Soarele de aproximativ 240 de miliarde de ori, relatează Science Alert.

Amintim că anul trecut, cercetătorii au făcut o altă descoperire impresionantă în afara galaxiei noastre.

ADVERTISEMENT