Astronomii din SUA au făcut o descoperire incredibilă. Un fenomen neobișnuit s-a produs la o gaură neagră. Cercetătorii nu au mai văzut așa ceva până acum.
Astronomii au observat o gaură neagră expulzând material la trei ani după ce a consumat o stea.
Un astfel de fenomen ar trebui să fie observat în timpul producerii evenimentului. Cercetătorii de la Universitatea Harvard încă nu știu cu exactitate de ce a avut loc această întârziere.
Gaura neagră a fost monitorizată de către cercetători timp de câteva luni după ce aceasta a “devorat” o stea de dimensiuni mici în 2018. Din întâmplare au decis să o revadă anul trecut.
La momentul respectiv au fost detectate unde radio care ieșeau violent din ea, ca și cum ar fi “expulzat o grămadă de material din steaua pe care a mâncat-o cu ani în urmă”.
“Acest lucru ne-a luat complet prin surprindere. Nu am mai văzut așa ceva până acum.”, a declarat Yvette Cendes, cercetător asociat la Centrul de Astrofizică și autor principal al studiului acestui eveniment, potrivit Daily Mail.
Atunci când o stea se apropie prea mult de o gaură neagră, ea suferă de “spaghetizare”. Acest lucru înseamnă că este întinsă vertical și comprimată orizontal de câmpul gravitațional puternic, potrivit cercetătorilor.
Astfel de fenomene sunt cunoscute sub numele de evenimente de rupere a mareelor sau TDE (Tidal disruption events) și sunt recunoscute datorită faptului că emit lumină atunci când se produc.
Materialul alungit se învârte în spirală în jurul găurii negre și se încălzește. Se creează apoi un “flash” care poate fi detectat de astronomi la milioane de ani lumină distanță.
O parte din materialul pe care gaura neagră nu reușește să-l consume este aruncat înapoi în spațiu. Acest lucru poartă denumirea de “flux de ieșire”. În general, acesta se dezvoltă la scurt timp după ce are loc fenomenul TDE și nu după ani de zile.
În octombrie 2018, astronomii au descoperit un TDE care a avut loc la 665 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, numit AT2018hyz.
Co-autorul Sebastian Gomez s-a referit la acesta ca fiind “nesemnificativ”, întrucât steaua avea doar o zecime din masa soarelui nostru.
“Am monitorizat AT2018hyz în lumină vizibilă timp de câteva luni până când a dispărut, apoi ne-a ieșit din minte.”, a explicat Gomez.
În iunie 2021, echipa care are sediul în SUA a decis să revadă anumite TDE petrecute în ultimii ani. Printre acestea se numără și AT2018hyz.
Potrivit datelor radio din Very Large Array din New Mexico, gaura neagră se reanimase în mod misterios.
“Studiem TDE-urile cu radiotelescoape de mai bine de un deceniu și, uneori, observăm că acestea strălucesc în undele radio, deoarece scuipă material în timp ce steaua este consumată de gaura neagră.
Dar în AT2018hyz a existat o tăcere în primii trei ani, iar acum s-a aprins dramatic pentru a deveni unul dintre cele mai radio-luminoase TDE-uri observate vreodate.”, a spus Edo Berger, co-autor și profesor de astronomie.
Cercetătorii au început să facă observații ale TDE în mai multe lungimi de undă ale luminii. Aceștia au folosit telescoape din Chile, Africa de Sud, Australia și din spațiu.
Conform cercetătorilor, gaura neagră nu a “înghițit” nimic nou în cei trei ani de la apariția stelei inițiale. Cauza întârzierii fluxului de ieșire este încă necunoscută.
Aceștia au dezvăluit, într-o lucrare publicată de Astrophysical Journal, că materialul se deplasează cu 50% din viteza luminii. Cele mai multe TDE au un flux de ieșire care se deplasează cu 10% din viteza luminii, explică Cendes.
Astronomii speră că vor reuși să înțeleagă acest fenomen. Cendes l-a comparat cu “râgâitul” după o masă.
“Următorul pas este să explorăm dacă acest lucru se întâmplă de fapt mai regulat și dacă pur și simplu nu am analizat TDE-urile suficient de târziu în evoluția lor.”, au mai spus ei.