News

Împărtășirea comună a fost amânată de BOR! Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhie: ”Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii”

13.05.2020 | 16:16
Impartasirea comuna a fost amanata de BOR Vasile Banescu purtator de cuvant Patriarhie Nu este nimic nou si nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii
ADVERTISEMENT

Împărtășirea comună a fost amânată de BOR la puțin timp după ce Executivul condus de Ludovic Orban a decis redeschiderea bisericilor din data de 15 mai. De altfel, chiar reprezentanții Guvernului au fost cei care au recomandat ca Sfânta Împărtășanie să nu aibă loc deocamdată.

Împărtășirea comună a fost amânată de BOR!

Biserica nu a fost de acord și patriarhul Daniel a trimis o scrisoare către Sfântul Sinod. Acesta a solicitat mitropoliților, arhiepiscopilor și episcopilor să răspundă dacă sunt de acord cu amânarea împărtășaniei. Mai mult de atât, reprezentanții bisericii au explicat că lingurița sau paharul de unică folosință nu există ca noțiune.

ADVERTISEMENT

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului în legătură cu o scurtă amânare a împărtășirii comune, până la finalizarea unei consultari inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate și ele în același registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhie: ”Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii”

În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deși cu un caracter temporar: slujbele cu credincioși vor fi oficiate exclusiv afară.

ADVERTISEMENT

Bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioșilor, cu respectarea unor reguli de igienă și protecție.

Împărtașirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe. A mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtășirii, timp de două luni, chiar, în 1829, și tot din motive legate de epidemie.

ADVERTISEMENT

Nu este nimic total nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale”, a transmis Vasile Bănescu exclusiv pentru FANATIK.

Mai mult de atât, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a ținut să explice că rațiunea și credința nu trebuie să genereze un conflict în aceste momente și așa destul de încărcate.

ADVERTISEMENT

În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a „celor sfinte” și de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică.

Creștinismul autentic, hrănit din fidelitatea față de Tradiția genuină a Evangheliei și față de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credința și rațiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credința în Hristos, nu din aceea în propria credință”, a mai spus acesta.

Vă readucem aminte că bisericile au fost închise ca urmare a intrării a vigoare a ordonanței militare nr.2 privind interdicțiile impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus. Aceasta a avut loc la finalul lunii martie

În urma acestor măsuri, la slujbele religioase nu au mai putut participa credincioșii, acestea fiind transmise online, iar la botezuri sau cununii nu au fost primiți mai mult de 8 participanți.

ADVERTISEMENT