News

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la ANAF sau la Bancă. Toți românii trebuie să știe aceste termene

Care sunt termenele până la care se prescriu datoriile la ANAF sau la Bancă în țara noastră. Toți cetățenii trebuie să le cunoască.
10.09.2023 | 16:54
In cat timp se prescriu de fapt datoriile la ANAF sau la Banca Toti romanii trebuie sa stie aceste termene
Termenul în care se prescriu datoriile la ANAF sau la Bancă. Sursa foto: Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Ce prevede legislația din România atunci când vorbim de termenele până la care se prescriu datoriile la ANAF sau la Bancă. Sunt informații extrem de prețioase pentru sute de mii de români cu credite și împrumuturi.

Termenul în care se prescriu datoriile la ANAF sau la Bancă

Mii de cetățeni din țara noastră ajung anual să aibă datorii, fie că vorbim de Fisc (ANAF) sau la bancă. Există cetățeni care se gândesc inclusiv la posibilitatea ca aceste datorii să se prescrie.

ADVERTISEMENT

Care este însă termenul prevăzut de Codul Fiscal? Ei bine, dacă ne referim la ANAF, vorbim de un termen de cinci ani pentru achitarea datoriilor. De notat că pot exista cazuri în care legea să dispună altfel.

Acest termen de cinci ani nu înseamnă, de fapt, cinci ani efectiv. Asta pentru că momentul din care se pornește calculul este data de 1 iulie a anului următor față de cel pentru care este datorată obligația fiscală. Mai exact, dacă avem o datorie pentru anul 2022, cei cinci ani se calculează începând cu 1 iulie 2023, deci prescripția ar urma să intervină de la 1 iulie 2028.

ADVERTISEMENT

În cazul datoriilor la bănci, situația este diferită în favoarea cetățenilor. Astfel, conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civilă, “dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel”.

Mai exact, la 60 de zile de la momentul în care se depășește termenul pentru plata unei facturi începe termenul din care banca poate solicita executarea silită a plății respective.

ADVERTISEMENT

Dacă în trei ani de la acest moment, banca nu solicită executarea silită a plății, putem vorbi despre prescrierea datorii. În schimb, dacă banca solicită executarea silită a plății, termenul de prescriere se amână și aceasta nu mai poate fi cerută.

Ce înseamnă prescripția unei datorii

Ce înseamnă, de fapt, prescripția unei datorii. Ei bine, conform specialiștilor din domeniul financiar, după un astfel de termen, autoritățile pur și simplu nu mai au dreptul să stabilească creanțe fiscale în relația cu vreun contribuabil.

ADVERTISEMENT

Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de stabilire a creanței fiscale, procedează la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanță fiscală“, scrie în Cod. De exemplu, autoritățile nu pot să stabilească în 2023 creanțe fiscale aferente anului 2010. Asta pentru că orice obligație fiscală aferentă acelui an s-a prescris deja.

ADVERTISEMENT
Tags: