News

Datorii de peste 100 de milioane de lei, șterse de ANAF. Care sunt companiile iertate de Fisc

Un ordin emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prevede ștergerea datoriilor a 10 companii din țară. Suma totală datorată statului trece de 100 de milioane de lei.
05.09.2022 | 19:36
Datorii de peste 100 de milioane de lei sterse de ANAF Care sunt companiile iertate de Fisc
ANAF șterge datoriile a 10 companii din România. Suma totală trece de 100 de milioane de lei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești excelente pentru 10 companii care se ocupă cu producţia sau comerţul cu armament, muniţii şi materiale de război.

ANAF șterge datoriile a 10 companii din România. Suma totală trece de 100 de milioane de lei

Fiscul anunță că va şterge datoriile la stat pe care le-au strâns în ultimii ani aceste firme. În total, vor fi şterse obligaţii fiscale în valoare de 106,1 milioane de lei, circa 22 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Din rândul companiilor care vor beneficia de această măsură se numără Uzina Mecanică din Bucureşti, Fabrica de Arme din Cugir sau Uzina Mecanică Sadu.

Aceasta din urmă produce muniție de infanterie, calibru Est și NATO, arme de infanterie și elemente pirotehnice.

ADVERTISEMENT

Fabrica este situată la Bumbești-Jiu, județul Gorj, în imediata apropiere a drumului european E79 Târgu Jiu – Petroșani.

Potrivit proiectului de ordin emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală, companiile din apărare care vor avea datoriile șterse sunt:

ADVERTISEMENT
  1. Societatea Uzina Mecanică București
  2. Societatea Uzina Mecanică Plopeni
  3. Societatea Uzina Automecanică Moreni
  4. Societatea Metrom
  5. Societatea Tohan
  6. Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraș
  7. Societatea Pirochim Victoria
  8. Societatea Uzina Mecanică Sadu
  9. Societatea Carfil
  10. Societatea Fabrica de Arme Cugir

Explicația Guvernului privind ștergerea acestor datorii

Guvernanții spun că au luat această decizie întrucât aceste companii nu pot achita acele datorii uriașe. Banii datorați conduc la creșterea plăților restante, creează instabilitate și afectează semnificativ situația economico-financiară a acestora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, decizia urmărește și întărirea capacității de apărare a României. Acestea sunt ”măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât Forțele Sistemului Național de Apărare să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esențiale și siguranței statului român, precum și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru UE și NATO”, anunță Guvernul.

”Recentele evoluţii în plan geopolitic şi economic, respectiv apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acţiuni concrete în vederea protejării intereselor naţionale, inclusiv prin acţiuni de asigurare a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, şi a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile şi strategice, precum şi a serviciilor de mentenanţă necesare”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: