News

Șeful diplomației UE, declarație alarmantă: ”Europa trebuie să se pregătească de război”

Josep Borrell, șeful diplomației UE, face o declarație alarmantă și spune că ”Europa trebuie să se pregătească de război”.
09.04.2024 | 16:54
Seful diplomatiei UE declaratie alarmanta Europa trebuie sa se pregateasca de razboi
Avertisment sever de la șeful diplomației UE: ”Europa trebuie să se pregătească de război”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În contextul unui conflict Ucraina – Rusia departe de final, de la vârful UE vine un avertisment sever: ”Europa trebuie să se pregătească de război”, afirmă Josep Borrell, șeful diplomației blocului comunitar.

Avertisment sever de la șeful diplomației UE: ”Europa trebuie să se pregătească de război”

De la începutul acestui an până în prezent, mai multe voci din UE și din NATO au avertizat asupra unui potențial conflict militar între Occident și Rusia, stat care a declanșat invazia în Ucraina.

ADVERTISEMENT

În ianuarie, ministrul apărării din Germania a spus că situația conflictuală din estul Europei s-ar putea extinde. Apoi, o declarație îngrijorătoare a venit și din partea unui alt stat NATO. Șeful armatei din UK le-a cerut britanicilor să se pregătească de un posibil război cu Rusia.

Acum, șeful diplomației europene, Josep Borrell, cere crearea unui fond european de apărare după modelul aprobat de Uniunea Europeană (UE) în criza financiară din 2008. Oficialul avertizează că ”războiul nu va începe mâine”, dar ”se profilează la orizont”, informează Euractiv.

ADVERTISEMENT

Borrell spune, direct, că Europa trebuie să se pregătească pentru un posibil război. În opinia sa, un conflict la scară largă pe continent care să treacă de granițele Ucrainei ”nu mai este o ficțiune”.

Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru. Iar un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o ficțiune. Rusia amenință Europa prin agresiunea sa din Ucraina și atacurile hibride asupra statelor membre UE”, a spus Borrell într-un discurs la un forum economic de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

UE se teme de venirea lui Trump la putere în SUA

Diplomatul șef al UE a abordat, marți, și teama tot mai mare în rândul europenilor cu privire la o potențială revenire a fostului președinte american Donald Trump. Acesta a amenințat că nu va apăra aliații NATO din Europa care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

În funcţie de cine guvernează la Washington, nu ne putem baza pe sprijinul american şi pe capacitatea americană de a ne proteja. Trebuie să ne construim propria capacitate. Trebuie să ne construim propria responsabilitate”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

ADVERTISEMENT

Dat fiind acest risc, Borrell insistă pentru ”crearea unui nou vehicul financiar interguvernamental, să-l numim ‘Mecanism european de apărare’, comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare (din 2008) pentru a sprijini unele state membre care sufereau din cauza crizei financiare“. Un fond necesar, pentru că ţările UE au creat Agenţia Europeană de Apărare, dar nu i-au asigurat fonduri, a adăugat el.

În apariția sa publică de marți, Borrell a subliniat totodată că NATO ”va fi cu siguranţă de neînlocuit, dar în cadrul NATO, trebuie să construim un pilon european”.

ADVERTISEMENT
Tags: