Trecerea dintre ani reprezintă prilej de bilanț, iar marile publicații din lume nu s-au rezumat doar la performanțele din 2022. Un exemplu este cel oferit de prestigioasa revistă britanică ”FourFourTwo”, care a realizat un top al celor mai buni antrenori/manageri din toate timpurile.
100 de nume sunt incluse în topul realizat de jurnaliștii britanici de la ”FourFourTwo”. O referință în mass-media din Marea Britanie, dar și pe glob, în ceea ce privește fotbalul.
Iar dacă spunem că între ultimii 10 se numără nume precum Antonio Conte (93), selecționerul Italiei, Roberto Mancini (97), Fatih Terim (99) sau Roy Hodgson (100), vă imaginați că vorbim despre o ierarhie cu adevărat de referință.
Cu atât mai notabil este faptul că în această companie selectă și-au găsit locul și doi tehnicieni români. Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev, este pe poziția 87.
”> Așa a spus căpitanul Darijo Srna despre antrenorul său plecat în 2016 și nu a exagerat – Lucescu și-a încurajat adesea echipele cosmopolite să studieze, să citească, să învețe limbi străine și să ia lecții de gătit.
Tehnicianul român a câștigat, de asemenea, 13 titluri în Europa și o Cupă UEFA – în cei zece ani petrecuți la Șahtior Donețk. Acum este la conducerea lui Dynamo Kiev, după o perioadă în Turcia”, au notat cei de la ”FourFourTwo”.
Cel de-al doilea nume este Emerich Jenei. Antrenorul care, la timona Stelei, a câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei. Și de al cărui nume se leagă prezența ”tricolorilor” la Mondialul din 90, primul după două decenii.
”În șase sezoane precedente în Cupa Europei, Steaua București nu trecuse niciodată de primul tur. Sub conducerea lui Jenei au mers până la capăt. Devenind prima echipă est-europeană care a ridicat trofeul, în 1986, după ce a învins Barcelona.
Jenei s-a bucurat de șase sezoane ca antrenor al Stelei, câștigând cinci titluri de ligă. Pe de altă parte, a dus România la prima Cupă Mondială după de 20 de ani, în 1990. Și apoi a eliminat Anglia la Euro 2000. Un fan al lui Phil Neville, probabil”, scriu britanicii.
Jenei ocupă locul 63, imediat după Ștefan Kovacs. Dar înaintea lui Fernando Santos, Carlos Bilardo, ori Cesar Luis Menotti, ca să-i numim doar pe câțiva dintre tehnicienii de pe pozițiile 60-70.
La vârful ierarhiei realizate de britanici îl găsim pe Alex Ferguson. Omul care a transformat Manchester United într-o mașinărie care a dominat fotbalul englez. Și a fost, în două rânduri, cea mai bună formație a Europei.
Este urmat de doi olandezi, Rinus Michels și Johan Cruyff. Apoi vine Bill Shankly, care a făcut din FC Liverpool un nume la fel de mare precum The Beatles. Și, pe 5, Pep Guardiola, primul dintre tehnicienii încă în activitate care este prezent în acest top.
1. Alex Ferguson
2. Rinus Michels
3. Johan Cruyff
4. Bill Shankly
5. Pep Guardiola
6. Arrigo Sacchi
7. Matt Busby
8. Helenio Herrera
9. Ernst Happel
10. Valeriy Lobanovskyi