Sport

Mircea Lucescu, interviu emoționant despre fotbal și despre războiul din Ucraina. „Îmi lipsesc nopțile de la stadionul din Donețk”

Antrenorul lui Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, consideră că are o misiune specială de a readuce bucuria oamenilor din Ucraina prin fotbal.
13.09.2022 | 17:15
Mircea Lucescu interviu emotionant despre fotbal si despre razboiul din Ucraina Imi lipsesc noptile de la stadionul din Donetk
Mircea Lucescu, 77 de ani, este antrenorul lui Dinamo Kiev din 2020. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a acordat un interviu pentru ultimul număr al revistei oficiale a UEFA Champions League, Champions Journal, în care a vorbit despre situația cu totul specială înfruntată după izbucnirea războiului din Ucraina.

Mircea Lucescu, interviu emoționant: „Fotbalul înseamnă speranță”

Antrenorul român în vârstă de 77 de ani consideră că, deși credea că le-a văzut pe toate într-o carieră de peste șase decenii dedicată exclusiv fotbalului, este omul potrivit la locul potrivit chiar și în acest context mai mult decât complicat.

ADVERTISEMENT

“Dacă aș fi avut 30 sau 40 de ani, aș fi spus că este o provocare. Dar acum am 77! Sunt acolo unde este nevoie de mine. Vreau să îi ajut pe ceilalți și fac tot ce pot mai bine pentru a le oferi sprijin. Nu pot să cred că se întâmplă asemenea dezastre. Nu înțeleg de ce se întâmplă”, a declarat Mircea Lucescu pentru Champions Journal.

Aflat pe banca lui Dinamo Kiev din 2020, el a subliniat și importanța esențială a sportului de a oferi un suport moral important într-o perioadă întunecată: “Fotbalul a fost vital și în timpul pandemiei, de asemenea, i-a ajutat pe oameni să meargă mai departe. Acum poate ridica moralul celor din Ucraina care suferă foarte mult. Fotbalul înseamnă speranță și trebuie să îl folosim pentru a arăta că ne pasă, să ajutăm, să aducem puțină normalitate în viețile celor afectați”.

ADVERTISEMENT

“Cel mai mult îmi lipsesc nopțile de pe stadionul Donbas”

Tot Mircea Lucescu a povestit cum a trecut printr-o situație similară în 2014, când era antrenorul lui Șahtior Donețk, în timpul conflictului din regiunea Donbas. Atunci, românul a fost nevoit să lase totul în urmă, lucru care îl întristează și astăzi.

“Când am plecat, nu m-am gândit că nu mă voi mai întoarce. Am lăsat atâtea amintiri acolo. Toate fișele mele de meci sunt încă acolo, în apartamentul pe care l-am părăsit. Cel mai mult îmi lipsesc nopțile de pe stadionul Donbas, unul dintre cele mai frumoase din Europa. Fotbalul a ajutat întreaga zonă și Donețkul a înflorit”, a mărturisit cu regret Lucescu, care a stat pe banca lui Șahtior între 2004 și 2016, timp în care a cucerit opt titluri, șase cupe ale Ucrainei, șapte supercupe interne și Cupa UEFA, în 2009.

ADVERTISEMENT

Românul în vârstă de 77 de ani consideră că revenirea echipelor în Ucraina pentru startul campionatului este cea mai bună soluție.

“Îmi doresc să văd poporul ucrainean zâmbind din nou”

“Oamenii au nevoie de echipele lor în țara lor. Așa pot simți că viața revine cumva la normal. Dacă le-ar fi fost luată asta, ar fi făcut viața grea multora. Vrem ca oamenii să ne simtă aproape de ei. Ne identificăm cu ei și cu suferința lor. Și, în același timp, putem aduce un strop de normalitate în viețile lor”, a afirmat Lucescu pentru Champions Journal.

ADVERTISEMENT

El a mărturisit și de ce nu s-a simțit vreo clipă copleșit de întreaga situație generată de conflictul din Ucraina: “Unii trebuie să preia inițiativa și să îi ajute pe ceilalți. Dacă ne-ar păsa doar de noi, ce s-ar fi ales de tot? Vreau să aduc bucurie cât de mult pot cu echipa mea. Îmi doresc să văd poporul ucrainean zâmbind din nou, să îi aud pe copii râzând. Asta mi-ar încânta inima.”

Mircea Lucescu are ocazia de a produce bucurie și de a oferi un nou motiv de mândrie ucrainenilor în meciul cu AEK Larnaca, de joi din Europa League, care se va desfășura la Cracovia.

ADVERTISEMENT