News

În plin val de gripă, elevii au revenit în școli. Recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Luni, 8 ianuarie, în plin val de gripă, elevii au revenit în școli. În paralel, vin și recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
08.01.2024 | 14:50
In plin val de gripa elevii au revenit in scoli Recomandarile Ministerului Sanatatii pentru prevenirea imbolnavirilor
Elevii au revenit în școli. Recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 8 ianuarie 2024, elevii s-au întors la școală, în plin val de gripă și viroze respiratorii. În același timp, vin și recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Elevii au revenit în școli. Recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă

În cursul dimineții acestei zile, aproape trei milioane de elevi au revenit la școală. Reluarea cursurilor are loc într-o perioadă în care spitalele de pediatrie sunt sufocate de pacienți. Medicii spun că infecțiile respiratorii fac ravagii în special în rândul copiilor.

ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniul sanitar anticipează că numărul de îmbolnăviri cu viroze se va dubla în următoarea perioadă, odată cu redeschiderea școlilor. În debut de an, numai în Capitală, sute de copii s-au prezentat la camerele de gardă cu gripă, temperatură mare și infecții respiratorii.

Concomitent cu reluarea cursurilor, Ministerul Sănătății face recomandări care vizează prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respiratorii.

ADVERTISEMENT

Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece şi pot afecta colectivităţile în care copiii şi cadrele didactice desfăşoară cursurile şcolare şi preşcolare. Prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau ale spaţiilor unde se desfăşoară cursurile”, anunță Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Ministerul prezintă, în primă fază, regulile elementare de igienă pe care trebuie să le respecte elevii și cei angrenați în procesul educațional:

ADVERTISEMENT
  • igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
  • igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
  • igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
  • evitarea schimburilor de obiecte personale.

Sfaturi pentru reducerea transmiterii gripei și a celorlalte virusuri respiratorii

Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii, Ministerul Sănătăţii recomandă:

  •  informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la şcoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;
  •  personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
  •  realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse, etc);
  •  în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific.
ADVERTISEMENT

Autoritățile enumeră și măsurile preventive specifice recomandate. Acestea sunt vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ și derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.

Ministerul Sănătății mai punctează faptul că unitățile școlare trebuie să afișeze în clase – în locuri vizibile – panourile cu materiale informative privind modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii.

Nu în ultimul rând, directorii unităților au obligația de a se asigura că în școli există materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă.

ADVERTISEMENT