Ministerul Sănătății din România este în alertă și trage un semnal de alarmă. Autoritățile au informat, oficial, că în acest moment, la noi în țară nu există cu adevărat o epidemie de gripă. Chiar și așa, românii trebuie să își ia măsuri de siguranță.
Perioada sărbătorilor de iarnă a fost aglomerată la propriu, dar și la figurat. Românii au vrut să se simtă bine, astfel că s-au întâlnit cu multe persoane și au petrecut în cercuri extinse. Acesta este unul dintre motivele din cauza căruia gripa s-a răspândit atât de repede.
Dacă până acum cazurile de gripă erau unele izolate, în urmă cu câteva ore, Ministerul Sănătății a venit cu unele clarificări. Gripa nu este în stadiul de epidemie, dar românii tot trebuie să își ia toate măsurile de siguranță.
Seria veștilor bune continuă. Potrivit rapoartelor analizate de autorități, numărul de cazuri confirmate cu virusul gripal este mai mic decât anul trecut. Mai exact, cu 25% mai mic decât aceeași perioadă a anului trecut.
”Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.
Deși nu este epidemie în România, Ministerul Sănătății a venit și cu o serie de recomandări pentru români. Pentru că românii tind să se prezinte la cea mai mică simptomă la spital, autoritățile au precizat care sunt cazurile în care chiar este necesar să se ajungă aici.
Cazurile ușoare de gripă nu trebuie să îi alarmeze pe cetățeni. Cel mai probabil, acestea vor trece într-un timp relativ scurt. La camera de gardă trebuie să se prezinte românii care au peste 39 de grade temperatură și prezintă și comorbidități.
Seria de recomandări a continuat și pentru părinți. Așa cum știm cu toții, cei mici sunt cei mai expuși virozelor și gripelor. Dat fiind faptul că intră în contact mai des cu multe persoane, copiii pot contacta mult mai rapid virusul.
Tocmai de aceea, autoritățile le recomandă părinților să fie mult mai precauți în această perioadă. Acolo unde este posibil, se recomandă chiar evitarea trimiterii copiilor în colectivități care au simptome de gripă.
În această perioadă, părinții ai căror copii sunt gripați apelează la orice tratament pentru a-i vindeca mult mai repede. Însă, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că antibioticele nu sunt deloc recomandate. Virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotice și, tocmai de aceea, ar trebui consultat un specialist.