Life

În România, mai frig decât în Laponia. Ce este gheața neagră, fenomenul care pune în pericol viața românilor

Orașul din România unde termometrele au arătat mai puține grade decât în Laponia. Vremea din ultimele zile a dat bătăi de cap românilor
23.01.2024 | 23:27
In Romania mai frig decat in Laponia Ce este gheata neagra fenomenul care pune in pericol viata romanilor
Orașul din România unde s-au înregistrat minus 16 grade Celsius. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, mercurul din termometre a indicat mult grade cu minus în România. În mai multe zone din țară s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute. Deși poate părea greu de crezut, în unele orașe din România a fost mai frig decât în Laponia.

Orașul din România unde s-au înregistrat minus 16 grade Celsius

Iarna și-a intrat serios în drepturi de câteva zile. A nins în multe județe din România, iar mercurul din termometre a scăzut sub zero grade. A fost atât de frig în ultimele zile, încât unii români au avut impresia că locuiesc la Polul Nord.

ADVERTISEMENT

Nu este de mirare că disconfortul termic a fost unul atât de mare. În Brașov s-au înregistrat mai puține grade decât în Laponia. Comparativ cu Finlanda, unde au fost minus 2 grade Celsius, în România, termometrele au indicat minus 16 grade.

Odată cu primii fulgi de nea, dar și cu instalarea gerului, au început să apară și primele probleme. Poleiul și gheața au generat un haos pe străzi, iar trotuarele necurățate au pus în pericol viața mai multor cetățeni.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, din cauza faptului că ziua este mai cald decât noaptea, apare un fenomen periculos. Gheața neagră se formează din cauza diferențelor de temperatură și este foarte greu de observat. Atât pietonii, cât și șoferii sunt sfătuiți să circule cu mare atenție pe străzi, respectiv, pe trotuare.

Tragedii în lanț, în Capitală, din cauza fenomenului gheața neagră

În București, vremea din ultimele zile nu doar că a dat bătăi de cap șoferilor, dar a provocat și adevărate tragedii în rândul pietonilor. Unul dintre cele mai periculoase mijloace de transport a devenit tramvaiul, iar asta din cauză că șinele nu sunt curățate corespunzător.

ADVERTISEMENT

Deși legea obligă autoritățile să curețe șinele în 24 de ore, acest lucru nu s-a întâmplat. În Capitală, un bărbat și-a pierdut viața pe bulevardul Timișoara după ce a alunecat în stația de tramvai. Acesta a căzut sub vagon și a fost dus câțiva metri mai în față.

Mersul pe trotuare a devenit o adevărată provocare pentru bucureșteni. Poleiul format peste noapte le dă tuturor bătăi de cap și face deplasarea un adevărat pericol. Cei care se încumetă să iasă din casă fac pași mici sau se țin de garduri pentru a-și menține echilibrul.

ADVERTISEMENT

Din cauza pericolelor de pe trotuare și de pe străzi, secțiile de ortopedie au fost pline de pacienți în aceste zile. Medicii au avut de lucru, după ce la unul dintre cele mai mari spitale din București s-au prezentat peste 60 de persoane, potrivit observatornews.ro.

Însă, dincolo de aceste dezavantaje, vremea rea a venit la pachet și cu peisaje spectaculoase. Pasionații de fotografie nu s-au putut abține și s-au asigurat că prind cele mai frumoase cadre cu tabloul înghețat de iarnă.

ADVERTISEMENT