News

Prognoza ANM pentru 22 ianuarie – 4 februarie. Alternanțe importante ale vremii

Prognoza ANM pentru 22 ianuarie - 4 februarie 2024. Meteorologii anunță cât mai durează gerul și ninsorile în țara noastră.
22.01.2024 | 12:04
Prognoza ANM pentru 22 ianuarie  4 februarie Alternante importante ale vremii
Prognoza ANM pentru 22 ianuarie - 4 februarie. Cât mai durează gerul și ninsorile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. În intervalul 22 ianuarie – 4 februarie 2024, vremea va suferi schimbări importante.

Prognoza ANM pentru 22 ianuarie – 4 februarie. Cât mai durează gerul și ninsorile

România traversează în aceste zile cel mai sever episod de iarnă din acest debut de an. A nins abundent în mai multe regiuni, iar apoi s-a instalat gerul. Prognoza pentru următoarele săptămâni vine cu vești ceva mai bune.

ADVERTISEMENT

Treptat, frigul năprasnic va părăsi zona țării noastre, iar maximele vor urca din nou la valori peste cele normale. În consecință, precipitații așteptate vor fi și sub formă lichidă. Iată datele ANM pentru fiecare provincie.

Cum va fi vremea în Banat

Până pe 26 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe de la o zi la alta. Maximele se vor încadra între 3 și 9 grade, cea mai rece zi fiind cea de 23 ianuarie. De vineri, 26 ianuarie, media regională a maximelor va fi de 6 grade până în ziua de 29 ianuarie, apoi până la sfârșitul intervalului variațiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, media maximelor fiind de 8…9 grade.

ADVERTISEMENT

Minimele vor crește de la medii în jurul a -6 grade în noaptea de 22 ianuarie, până spre 2 grade în 25 ianuarie, apoi vremea va intra într-un proces de răcire, urmând astfel ca până în 30 ianuarie, acestea să coboare până spre -3 grade, în medie. Ulterior nopții de 30 ianuarie și până la sfârșitul intervalului, minimele vor crește treptat, până spre valori medii de 2 grade în 3 și 4 februarie. Cresc șansele de precipitații în intervalul 24-28 ianuarie și după 1 februarie.

Prognoza ANM pentru Crișana

Și în Crișana, până pe 26 ianuarie, regimul va fi caracterizat de alternanțe termice semnificative. Vor fi maxime între 1 și 7 grade. La fel ca în Banat, după 26 ianuarie, media regională a maximelor va fi de 4 grade până în ziua de 30 ianuarie, apoi până la sfârșitul intervalului variațiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, media maximelor fiind de 6…7 grade.

ADVERTISEMENT

Vor crește treptat și minimele, de la medii în jurul a – 7 grade în noaptea de 22 ianuarie, până spre 1 grad în 25 ianuarie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire. Până în 30 ianuarie, minimele vor să coborî până spre -4 grade, în medie. După 30 ianuarie și până la sfârșitul intervalului, minimele vor crește treptat, până spre valori medii de 1…2 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalele 24-28 ianuarie și 1-4 februarie.

Vremea în Ardeal

În Transilvania, după zile cu 1-2 grade, maximele ajung spre 4…5 grade în ziua de 25 ianuarie, apoi vor scădea spre medii în jurul a 2 grade, valoare ce va fi de interes pentru intervalul 26-29 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Din nou, după 29 data de ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară. Valori maxime medii de 4…5 grade se vor raport la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Minimele, vor crește de la medii în jurul a – 10 grade în primele două nopți ale intervalului, până spre 0 grade în 25 ianuarie.

Intervalul 26-30 ianuarie va fi caracterizat de alternanțe termice, minimele urmând a se încadra între -6 și 0 grade; cele mai reci nopți fiind în noaptea de 27 ianuarie și nopțile de 29 și 30 ianuarie. După 30 ianuarie minimele vor crește treptat, ajungând spre -1…0 grade la sfârșitul intervalului. Vor cădea precipitații în intervalele 25-27 ianuarie și 2-4 februarie.

Prognoza ANM pentru Maramureș

Între 22-26 ianuarie, valorile medii ale maximelor se vor încadra între 1 și 5 grade, cele mai reci zile fiind cele de 23 și 26 ianuarie. După 26 ianuarie, media regională a maximelor va fi de 2 grade până în ziua de 30 ianuarie, apoi până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză maximele vor crește treptat până spre 4…5 grade.

Va fi ger la început, cu minime de – 8, – 9 grade în noaptea de 22 ianuarie, apoi vor fi alternanțe termice, tendința fiind însă de scădere a valorilor termice, condiții în care până în 30 ianuarie, acestea vor coborî spre valori în jurul a -4 grade, în medie. Ulterior nopții de 30 ianuarie și până la sfârșitul intervalului, minimele vor crește treptat, până spre valori medii de 0 grade. Sunt șanse de precipitații în intervalele 24-28 ianuarie și 1-4 februarie.

Evoluția vremii în Moldova

Vremea se încălzește în est. După zile cu 1-2 grade, de pe 25 ianuarie temperaturile cresc spre 7…8 grade, apoi vor scădea spre medii în jurul a 3 grade, valoare ce va fi de interes pentru intervalul 26-30 ianuarie, anunță ANM.

În finalul lunii, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară. Acesta se va concretiza prin înregistrarea unor valori maxime medii de 7…8 grade, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Minimele vor crește de la medii în jurul a -6 grade în primele două nopți ale intervalului, până spre 0 grade în 26 ianuarie.

Intervalul 27-30 ianuarie va fi caracterizat de alternanțe termice, minimele urmând a se încadra între -3 și -1 grad. După data de 30 ianuarie minimele vor crește treptat, urmând ca până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză să se atingă 0 grade, în medie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 25-28 ianuarie.

Încălzire a vremii în Dobrogea

Se anunță maxime de până la 9 grade în ziua de 25 ianuarie. Ulterior, valorile vor scădea până spre 4…5 grade în ziua de 30 ianuarie. După ziua de 30 ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire care se va concretiza prin înregistrarea unor valori medii de 9…10 grade la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Minimele sunt și ele alternante. Vor crește până spre 1…2 grade în 26 ianuarie, pornind de la -4 grade în prima noapte a intervalului. Ulterior, vor coborî spre -2 grade până în noaptea de 30 ianuarie. Din 30 ianuarie, minimele vor crește treptat, urmând ca până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză să se atingă minime în jurul a 2 grade, în medie. Vor cădea precipitații în intervalul 25-27 ianuarie.

Maxime de 10 grade în Muntenia

În primele zile, va fi frig în sudul țării. Apoi, maximele vor crește treptat până spre 9 grade în ziua 25 ianuarie. Urmează o nouă scădere, cu medii în jurul a 5 grade, în intervalul 27-29 ianuarie. După 29 ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară ce se va concretiza prin înregistrarea unor valori maxime medii în jurul a 10 grade, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

La fel evoluează și minimele. Ele vor crește de la medii în jurul a -9…-8 grade în primele două nopți ale intervalului, până spre 0 grade în 26 ianuarie. După 26 ianuarie, în intervalul 27-30 ianuarie alternanțele termice vor fi nesemnificative. Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

Prognoza ANM pentru Oltenia

Dacă luni se anunță 0 – 1 grad, de pe 25 ianuarie maximele trec de 9 – 10 grade. După ziua de 30 ianuarie vremea va intra într-un proces de încălzire, care se va aduce valori medii în jurul a 10 grade la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Minimele vor avea în general un parcurs similar cu cel al maximelor. Vor crește până spre 2 grade în data de 26 ianuarie. Ulterior, vor coborî până în noaptea de 30 ianuarie spre -4 grade.

După 30 ianuarie, minimele vor crește treptat, urmând ca până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză să se atingă minime în jurul a 2 grade, în medie. Și aici, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

Cum va fi vremea la munte

În zona înaltă, maximele vor scădea de la medii în jurul a 0 grade în prima zi a intervalului până spre -5 grade în ziua de 26 ianuarie. Urmează apoi o încălzire, până spre 0 grade în 31 ianuarie.

Între 22-25 ianuarie, minimele vor fi cuprinse între -10 și -4 grade. După 25 ianuarie, minimele vor coborî până spre -9 grade, în medie în 28 ianuarie, apoi până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză vor crește la valori medii în jurul a -4 grade. Va ninge în intervalul 25-29 ianuarie, apoi din nou după ziua de 2 februarie.

ADVERTISEMENT
Tags: