News

În ultima jumătate de secol nu s-a mai întâmplat aşa ceva la Marea Neagră. Surpriza pe care o au turiştii care merg acum pe litoral

Un fenomen consemnat zilele acestea la Marea Neagră îi nedumereşte pe turişti. Apa este mai caldă decât la începutul lunii august.
22.10.2023 | 10:55
In ultima jumatate de secol nu sa mai intamplat asa ceva la Marea Neagra Surpriza pe care o au turistii care merg acum pe litoral
Apa Mării Negre este bună de îmbăiat în octombrie Foto: ct100.ro
ADVERTISEMENT

Un fenomen neobişnuit are loc zilele acestea la Marea Neagră, care îi bulversează pe turiştii, mai ales pe cei care la începutul lunii august, în plin sezon estival, nu s-au putut bucura de o baie, temperatura scăzând în unele zile spre 14-16 grade Celsius.

În Marea Neagră sunt acum peşti de apă caldă, care ar fi trebuit să dispară

Lucru curios, a treia decadă a lunii octombrie, când nimănui nu-i trece prin cap să-şi petreacă vacanţa pe litoralul Mării Negre, consemnează temperaturi ale apei situate în jurul valorii de 20 de grade, specifice mai degrabă sfârşitului de iunie.

ADVERTISEMENT

Specialiştii oceanografi spun că o temperatură atât de ridicată a apei Mării Negre nu s-a mai consemnat în ultimii 50 de ani. Totuşi, şi anul trecut valorile termice au fost destul de ridicate, oprindu-se însă la o maximă de 19 grade.

“Marea se menține caldă, se menține foarte caldă, avem un record de octombrie. De când se ține evidență temperaturii apei marii sunt cele mai mari temperaturi. Acest fenomen se va menține și această inerție termică a mării practic ne prelungește toamna.

ADVERTISEMENT

Vom avea o toamnă caldă, liniștită, ce va fi favorabilă și faunei. Peștii de apă caldă încă există și sunt încă în cantitate foarte mare, nu s-au retras. Meduzele de apă caldă nu au fost încă aruncate de valuri pe mal”, spune biologul marin Adrian Bîlbă.

Acesta confirmă că o apă atât de caldă nu a mai fost în ultima jumătate de secol, însă deşi asta afectează populaţiile de peşte impactul nu este unul negativ, ba chiar poate fi privit drept benefic.

ADVERTISEMENT

“De 50 ani, de când se înregistrează în mod științific temperatura apei mării, nu s-au obținut rezultate atât de ridicate pentru luna octombrie. Populațiile de pește sunt diferite.

Acum sunt pești de apă caldă, care ar fi trebuit să dispară. Este stavrid în cantitate foarte mare, lufăr, chefal, specii mediteraneene care au venit în această perioadă”, a mai spus Bâlbă.

ADVERTISEMENT

La sfârşitul luni iulie şi sfârşitul lunii august fenomenul a fost invers, iar turiştii au avut surpriza neplăcută să constate că apa mării este rece ca gheaţa. Specialiştii au pus situaţia pe seama fenomenului de “upwelling”, curenții marini aducând apă extrem de rece din adâncime spre țărm.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink