News

În ultima jumătate de secol nu s-a mai întâmplat aşa ceva la Marea Neagră. Surpriza pe care o au turiştii care merg acum pe litoral

Un fenomen consemnat zilele acestea la Marea Neagră îi nedumereşte pe turişti. Apa este mai caldă decât la începutul lunii august.
22.10.2023 | 10:55
In ultima jumatate de secol nu sa mai intamplat asa ceva la Marea Neagra Surpriza pe care o au turistii care merg acum pe litoral
Apa Mării Negre este bună de îmbăiat în octombrie Foto: ct100.ro
ADVERTISEMENT

Un fenomen neobişnuit are loc zilele acestea la Marea Neagră, care îi bulversează pe turiştii, mai ales pe cei care la începutul lunii august, în plin sezon estival, nu s-au putut bucura de o baie, temperatura scăzând în unele zile spre 14-16 grade Celsius.

În Marea Neagră sunt acum peşti de apă caldă, care ar fi trebuit să dispară

Lucru curios, a treia decadă a lunii octombrie, când nimănui nu-i trece prin cap să-şi petreacă vacanţa pe litoralul Mării Negre, consemnează temperaturi ale apei situate în jurul valorii de 20 de grade, specifice mai degrabă sfârşitului de iunie.

ADVERTISEMENT

Specialiştii oceanografi spun că o temperatură atât de ridicată a apei Mării Negre nu s-a mai consemnat în ultimii 50 de ani. Totuşi, şi anul trecut valorile termice au fost destul de ridicate, oprindu-se însă la o maximă de 19 grade.

“Marea se menține caldă, se menține foarte caldă, avem un record de octombrie. De când se ține evidență temperaturii apei marii sunt cele mai mari temperaturi. Acest fenomen se va menține și această inerție termică a mării practic ne prelungește toamna.

ADVERTISEMENT

Vom avea o toamnă caldă, liniștită, ce va fi favorabilă și faunei. Peștii de apă caldă încă există și sunt încă în cantitate foarte mare, nu s-au retras. Meduzele de apă caldă nu au fost încă aruncate de valuri pe mal”, spune biologul marin Adrian Bîlbă.

Acesta confirmă că o apă atât de caldă nu a mai fost în ultima jumătate de secol, însă deşi asta afectează populaţiile de peşte impactul nu este unul negativ, ba chiar poate fi privit drept benefic.

ADVERTISEMENT

“De 50 ani, de când se înregistrează în mod științific temperatura apei mării, nu s-au obținut rezultate atât de ridicate pentru luna octombrie. Populațiile de pește sunt diferite.

Acum sunt pești de apă caldă, care ar fi trebuit să dispară. Este stavrid în cantitate foarte mare, lufăr, chefal, specii mediteraneene care au venit în această perioadă”, a mai spus Bâlbă.

ADVERTISEMENT

La sfârşitul luni iulie şi sfârşitul lunii august fenomenul a fost invers, iar turiştii au avut surpriza neplăcută să constate că apa mării este rece ca gheaţa. Specialiştii au pus situaţia pe seama fenomenului de “upwelling”, curenții marini aducând apă extrem de rece din adâncime spre țărm.

ADVERTISEMENT
Tags: