News

Fenomenul de la Marea Neagră care îi nedumereşte pe turişti. Apa a devenit rece ca gheaţa, cum explică specialiştii fenomenul

Apa Mării Negre s-a răcit brusc, doar curajoşii se mai încumetă să intre în valuri. Temperaturile au coborât la valorile lunii martie.
29.07.2023 | 13:09
Fenomenul de la Marea Neagra care ii nedumereste pe turisti Apa a devenit rece ca gheata cum explica specialistii fenomenul
Din cauza temperaturii apei, pe litoralul românesc nu prea se poate face baie zilele acestea Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ca urmare a curenţilor, latitudinii şi zonei climatice, Marea Neagră funcţionează în linii mari pe principiul unei sobe de teracotă, apa sa încălzindu-se mai greu, însă căldura este înmagazinată mai mult timp decât în alte ape. Cu toate acestea, în ciuda caniculei de afară turiştii prezenţi zilele acestea pe litoral trăiesc dezamăgirea de a nu se putea îmbăia în voie, din cauza temperaturii foarte scăzute a apei.

Ce este fenomenul de upwelling

Răcirea consistentă a apei a fost constatată începând de joi, iar meteorologii avertizează că ea ar dura până cel puţin până duminică, 30 iulie. În tot acest timp, temperaturile apei în zona litoralului vor fi echivalente cu cele potrivite lunilor martie-aprilie.

ADVERTISEMENT

“Ca urmare a fenomenului de ‘upwelling’, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm. Astfel, în această perioadă temperatura apei mãrii nu va avea mai mult de 13…15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie.

Avem o scădere accentuată comparativ cu zilele trecute când am avut temperaturi de 24…25 grade în apa mării”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Meteoplus.

ADVERTISEMENT

În momentul de faţă apa Mării Negre are o temperatură de aproximativ 15 grade Celsius, astfel că numai curajoşii se încumetă să înoate, mulţi preferând doar baia de soare de pe şezlong.

“Explicația este foarte simplă. Este fenomenul de upwelling, este un fenomen prin care apa caldă de la suprafață este împinsă spre țărm de vânturi, vântul în special sudic, care împinge spre adâncime această apă, trăgând de la adâncime, înlocuind-o cu apă rece, mai sărată, cu o salinitate de 18 gr. la litru”, explică biologul marin Adrian Bâlbă.

ADVERTISEMENT

“E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă”, a declarat acesta, pentru observatornews.ro.

Pe lângă apa rece, fenomenul de upwelling a scos din adâncuri o mulţime de scoici urât mirositoare, care au umplut plajele dintre Năvodari şi Mamaia Nord, pe o distanţă de aproximativ trei kilometri.

ADVERTISEMENT

Situația a fost reclamată de Asociația Pro Consumatori, care a reclamat că nu a observat nici urmă de utilaje care să înlăture straturile de scoici şi melci. “A început să se simtă un uşor iz cadaveric!”, se mai arată în postarea ONG-ului.

ADVERTISEMENT
Tags: