News

Încă doi morţi de rujeolă în România, un bebeluş şi un adult. Numărul deceselor a urcat la trei în de la declararea epidemiei

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că alte două persoane au murit de rujeolă în ultimele zile, iar numărul de îmbolnăviri crește.
27.12.2023 | 17:45
Inca doi morti de rujeola in Romania un bebelus si un adult Numarul deceselor a urcat la trei in de la declararea epidemiei
Vaccinarea pentru rujeolă este sub parametrii optimi/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primul deces de rujeolă din acest an a fost anunțat la jumătatea acestei luni, însă în ultima informare realizată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), publicată miercuri, se spune că între timp au survenit alte două decese.

Primul deces a fost cel al unui nou-născut în vârstă de 7 luni din Brașov. Acesta nu era vaccinat fiind încă prea mic pentru vaccinarea cu ROR care se face începând de la 12 luni. Virusul l-a luat de la fratele său de trei ani care, deși era suficient de mare, nu fusese imunizat împotriva rujeolei.

ADVERTISEMENT

În ultima informare a CNSCBT sunt menționare alte două decese, unul la un copil de șapte luni, celălalte la un adult de 35 de ani, ambii nevaccinați. Primul nu era eligibil pentru vaccinare, celălalt avea și alte probleme de sănătate:

– al 2-lea deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din jud. Brașov, unde au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă
 – al 3-lea deces din cauza rujeolei la un adult în vârstă de 35 ani, nevaccinat antirujeolic, din Mun. București. Comorbidități: mielom multiplu”.

ADVERTISEMENT

De la începutul anului până în data de 24 decembrie au fost înregistrate 2.735 de cazuri de rujeolă, în 34 de județe și în București. Cele mai multe au apărut în luna decembrie ținând seama că până la data de 30 noiembrie fusese raportate 1.855 de cazuri.

Cele mai afectate județe sunt Mureș, cu 748 de cazuri și o incidență de 144 la suta de mii de locuitori, urmat de Brașov – 657 cazuri, incidență de 119, Giurgiu – 173 cazuri, indicență de 66, Cluj – 197 de cazuri, incidență de 28 și Ilfov-123 de cazuri, incidență de 22.

ADVERTISEMENT

Pentru a stăvili epidemia de rujeolă, autoritățile din domeniul sanitar continuă campania de vaccinare cu ROR, serul destinat imunizării împotriva rujeolei, oreionului și rubelei, astfel că în intervalul 6-24 decembrie au vaccinați 23.475 de copii.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național”, anunța ministerul pe data de 5 decembrie.

ADVERTISEMENT

Declararea epidemiei la nivel național permite vaccinarea copiilor care au împlinit cel puțin 9 luni de viață, întrucât nou-născuții sunt cei mai vulnerabili la dezvoltarea unor forme grave ale bolii. Potrivit unor statistici recente, acoperirea vaccinală ROR a scăzut considerabil în ultimii ani ajungând la 78% pentru prima doză și 62% pentru cea de-a doua.

ADVERTISEMENT