News

Primul deces de rujeolă din 2023. Un bebeluș de 7 luni din Brașov a murit, după ce a luat virusul de la fratele său

Primul deces de rujeolă din 2023 a fost raportat de INSP. Este vorba despre un bebeluș, în vârstă de doar 7 luni, din Brașov.
12.12.2023 | 16:50
Primul deces de rujeola din 2023 Un bebelus de 7 luni din Brasov a murit dupa ce a luat virusul de la fratele sau
Primul deces de rujeolă din 2023. Foto Unsplash.com
ADVERTISEMENT

Primul deces de rujeolă din 2023. Un bebeluș de 7 luni a murit în Brașov, după ce a fost diagnosticat. Micuțul ar fi luat virusul de la fratele mai mare, în vârstă de trei ani. Din păcate, îmbolnăvirea i-a adus moartea celui mic.

Primul deces de rujeolă din 2023, un copil de 7 luni a murit

Este primul deces de rujeolă din acest sezon, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Fratele bebelușului nu era vaccinat și nici micuțul, având vârsta prea mică. Prima doză de vaccin ROR poate fi făcută la 12 luni.

ADVERTISEMENT

„În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat 1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”, informează INSP.

La data de 5 decembrie, Ministerul Sănătăţii a anunțat că este epidemie de rujeolă la nivelul întregii țări. În acest context, medicii pot vaccina mai devreme copiii, chiar începând cu vârsta de 9 luni.

ADVERTISEMENT

Numărul îmbolnăvirilor a crescut semnificativ

De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil în acest an. De la începutul lui 2023 și până în prezent, au fost înregistrate 2.010 cazuri de rujeolă.

Cele mai multe îmbolnăviri, și anume 628, au avut loc în județul Mureș. Pe locul al doilea se află județul Brașov cu 344 de cazuri, potrivit reprezentanților Institutului Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național”, a transmis Ministerul Sănătății, la data de 5 decembrie.

Rujeola se transmite foarte rapid, fiind o boală infecțioasă. Copiii care nu sunt vaccinați sunt cei mai predispuși să fie diagnosticați cu rujeoală, iar riscul să producă mortalitate în rândul celor mici este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Sănătății Alexandru Rafila, încrederea românilor în vaccinare a scăzut considerabil, în ultimii ani. Acoperirea cu prima doză a vaccinului ROR este de 78%, iar cu doza a doua, de 62%.

 

ADVERTISEMENT