Life

Încă o minivacanță pentru români, după Paște. Când vor avea angajații liber

Urmează încă o minivacanță pentru români, după Paște. Când vor mai avea angajații liber de la stat în perioada următoare.
14.04.2023 | 18:59
Inca o minivacanta pentru romani dupa Paste Cand vor avea angajatii liber
Românii vor mai avea o minivacanță după Paște. Sursa foto: Freepik/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La puțin timp după Paște, mai mulți români se vor bucura de încă o minivacanță. Angajații vor avea un weekend prelungit peste mai bine de două săptămâni.

Încă o minivacanță pentru români, după Paște. Când va fi următoarea sărbătoare legală

De Paște, românii se bucură de o minivacanță de patru zile. Vinerea Mare este zi liberă, la fel și duminica și lunea Învierii Domnului. În curând, mulți angajați vor avea alte zile libere de la stat.

ADVERTISEMENT

În total, anul acesta sunt 15 zile libere legale pentru angajații din România, dintre care 12 pică în timpul săptămânii. Pe lângă concediul de odihnă, de 21 de zile, angajații beneficiază și de aceste 15 zile libere. De asemenea, și elevii vor avea liber în această perioadă.

În general, zilele libere de la stat sunt asociate cu angajații care lucrează la stat, cu mici excepții. Cei care lucrează în zilele de sărbători legale trebuie să-și recupereze ulterior timpul de odihnă cuvenit, potrivit prevederilor din Codul Muncii.

ADVERTISEMENT

Românii vor mai avea o minivacanță de trei zile în perioada 29 aprilie – 1 mai. Anul acesta, Ziua Muncii pică lunea, astfel că angajații vor avea un weekend prelungit.

De asemenea, o minivacanță va mai fi și în perioada 1 – 5 iunie, de Ziua Copilului și de Rusalii, dar și una de patru zile de Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare care pică pe 15 august.

ADVERTISEMENT

La final de an, românii vor avea patru zile libere, de Sfântul Andrei și de Ziua Națională a României, respectiv pe 30 noiembrie și 1 decembrie. Ultima minivacanță este de Crăciun, în perioada 23 – 26 decembrie.

Cum a fost stabilită Ziua Muncii în România

În 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ca ziua de 1 mai să fie Ziua Internațională a Muncii. Ziua a fost stabilită în memoria victimelor grevei generale din Chicago și era comemorată prin manifestații muncitorești.

ADVERTISEMENT

Cu timpul, ziua de 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în cele mai multe țări ale lumii. Manifestările au luat amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca ziua de 1 mai să fie liberă.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima oară de către mișcarea socialistă în 1890, iar în perioada comunistă, de 1 mai erau organizate manifestații de amploare pe marile bulevarde.

Oamenii purtau ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. După 1990, oamenii s-au bucurat de ziua de 1 mai în diverse moduri, în aer liber, la iarbă verde, la mare sau la munte.

ADVERTISEMENT
Tags: