Life

Câte zile libere au românii de Paște 2023. Ce au decis guvernanții, până la urmă

Câte zile libere au românii de Paște, în 2023. Care a fost decizia guvernanților și când pică minivacanța de data aceasta.
08.04.2023 | 19:28
Cate zile libere au romanii de Paste 2023 Ce au decis guvernantii pana la urma
Câte zile libere au românii de Paște în 2023. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2023, românii au mai multe zile libere, trei dintre acestea fiind de Paște. Astfel, aceștia se vor bucura de o minivacanță de patru zile, care nu este singura din acest an.

Câte zile libere au românii de Paște în 2023. Decizia guvernanților

Paștele este una dintre cele două mari sărbători din an. Spre deosebire de Crăciun, care se sărbătorește mereu la aceeași dată, acest lucru nu se întâmplă și de Învierea Domnului.

ADVERTISEMENT

Data acestei sărbători depinde de două fenomene naturale importante, și anume echinocțiul de primăvară (21 martie) și Luna Plină. Din acest motiv, Paștele poate pica mai devreme sau mai târziu în fiecare an.

Anul acesta, Paștele Ortodox pică pe 16 aprilie, cu opt zile mai devreme decât anul trecut. Românii beneficiază de câteva zile libere din partea statului și vor avea o minivacanță în această perioadă, la fel ca în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Astfel, românii se vor bucura de trei zile libere de Paște. Pe 14 aprilie, în Vinerea Mare, este zi liberă legală. Acest lucru este valabil și pentru prima și a doua zi de Paște, 16, respectiv 17 aprilie 2023. Vinerea Mare este zi liberă în România începând cu anul 2018.

Și elevii se vor bucura de o vacanță, cu ocazia Sfintelor Paști. Pentru anul școlar 2022 – 2023, autoritățile au decis ca vacanța să înceapă vineri, 7 aprilie și să țină până marți, 18 aprilie 2023. În acest fel, elevii sunt liberi 12 zile, iar vacanța încorporează atât Paștele Ortodox, cât și pe cel Catolic, care pică pe 9 aprilie.

ADVERTISEMENT

Ce zile libere vor mai avea românii în 2023

Minivacanța de Paște nu este singura de care se vor bucura românii. Conform calendarului sărbătorilor legale din 2023, românii au în total 15 zile libere de la stat. Dintre acestea, 12 pică în timpul săptămânii.

Românii vor mai avea liber pe 1 mai, de Ziua Muncii (luni) dar și pe 1 iunie, de Ziua Copilului (joi). De Rusalii, care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie, duminica și lunea, românii se vor mai bucura de zile libere. Pe 15 august, de Sfânta Maria, care pică într-o zi de marți, românii vor fi liberi.

ADVERTISEMENT

Pe 3o noiembrie și 1 decembrie, atunci când este sărbătoarea Sfântului Andrei, respectiv Ziua Națională a României, românii vor mai avea o minivacanță. Cele două sărbători pică joia și vinerea. În final, de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie, care în 2023 pică lunea și marțea, românii vor avea zile libere.

ADVERTISEMENT