News

Încă o stea a muzicii românești s-a stins. Maestrul Șerban Lupu a murit în SUA

Violonistul Șerban Lupu, cunoscut pentru promovarea muzicii lui George Enescu în Statele Unite ale Americii, a plecat la ceruri.
13.08.2023 | 21:56
Inca o stea a muzicii romanesti sa stins Maestrul Serban Lupu a murit in SUA
Șerban Lupu, un virtuoz al viorii și ambasador al muzicii lui George Enescu în SUA. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Marele violonist Șerban Lupu, cunoscut ca un fervent promotor al operei muzicale a lui George Enescu în Statele Unite ale Americii, a încetat din viață la vârsta de 71 de ani. Maestrul a avut o carieră strălucitoare, fiind recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în lumea muzicii. Șerban Lupu a fost onorat cu titlul de Comandor al Ordinului Naţional „Meritul Cultural”.

Șerban Lupu s-a stins din viață

Originar din Brașov, Șerban Lupu s-a născut în anul 1952 și a început să-și dezvolte pasiunea pentru vioară încă de la o vârstă fragedă. Maestrul a studiat la prestigioasa Guildhall School of Music, unde a avut privilegiul să învețe sub îndrumarea legendarului profesor Yehudi Menuhin.

ADVERTISEMENT

În perioada sa de formare, violonistul român a obținut numeroase premii prestigioase la competiții precum “Vienna International”, “Jacques Thibaud” din Paris, “Carl Flesch” din Londra sau “Royal Society of Arts”.

Cu pasiunea sa pentru muzica lui George Enescu și cu abilitățile sale virtuoze la vioară, Șerban Lupu a devenit un veritabil ambasador al muzicii românești în Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

El a făcut parte din Opera din San Francisco și a susținut concerte solo la renumitele locuri de prestigiu precum Kennedy Center, Gstaad Festival, Aldeburgh Festival, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall, Wigmore Hall, St. John’s Smith Square și Carnegie Hall. De asemenea, el a colaborat cu prestigioasa BBC Orchestra în interpretări memorabile.

 

 

Violonistul a promovat opera lui Enescu în SUA

Șerban Lupu este un celebru violonist și profesor de muzică, cunoscut în special pentru contribuțiile sale în domeniul muzicii clasice și al muzicii vechi. El s-a născut pe 22 martie 1954 în România. Lupu a câștigat recunoaștere internațională ca virtuoz al viorii și ca interpret al muzicii baroce.

ADVERTISEMENT

În cariera sa, Șerban Lupu a colaborat cu numeroase orchestre și ansambluri muzicale de prestigiu, precum The Academy of Ancient Music, English Concert, Philharmonia Baroque Orchestra și altele.

El este cunoscut pentru abordarea sa autentică a interpretării muzicii baroce, utilizând tehnici și instrumente istorice pentru a reda sunetele și atmosfera epocii respective.

ADVERTISEMENT

Pe lângă activitatea sa de muzician, Șerban Lupu a fost și profesor de vioară la diverse instituții de învățământ muzical de renume. El a fost implicat în educația tinerilor muzicieni, contribuind la formarea noilor generații de violoniști și interpreți.

ADVERTISEMENT