News

Încă o țară europeană renunță la vaccinările cu prima doză de AstraZeneca

12.05.2021 | 18:23
Inca o tara europeana renunta la vaccinarile cu prima doza de AstraZeneca
ADVERTISEMENT

Slovacia se alătură altor țări europene care opresc vaccinarea cu prima doză de AstraZeneca.

Autoritățile de la Bratislava au luat această decizie, după ce o persoană a murit din cauza unui cheag de sânge, în urma administrării serului.

Potrivit agenției de reglementare sanitară slovacă este vorba despre decesul unei femei în vârstă de 47 de ani. Deocamdată, medicii nu au stabilit cu exactitate, dacă există vreo legătură între decesul femeii și vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Încă o țară europeană renunță la vaccinul AstraZeneca

Chiar dacă încă nu s-a stabili o legătură clară între deces și vaccin, Slovacia se alătură țărilor care nu vor mai folosi acest ser.

“Numai persoanele aflate în așteptarea celei de-a doua doze din acest vaccin sunt în prezent vaccinate cu AstraZeneca. Folosirea vaccinului acestei societăți pentru primele doze a fost suspendată”, a anunțat Ministerul Sănătății, Vladimir Lengvarsky.

ADVERTISEMENT

Mai multe state europene au decis să nu mai folosească vaccinul britanic. După mai multe cercetări efectuate specialiștii susțin că ar exista o legătură între serul AstraZeneca și formarea de tromboze. Cazurile sunt foarte rare, dar de cele mai multe ori sunt mortale.

Ce au decis mai multe țări în privința vaccinului britanic

Danemarca a renunțat complet la acest vaccin pe data de 11 martie. În acel moment, administrarea serului a fost suspendată în mai multe țări, dar apoi s-a revenit asupra deciziei.

ADVERTISEMENT

Nordicii au decis ca persoanelor care primiseră prima doză de AstraZeneca să li se administreze un alt ser alternativ. În Danemarca au fost înregistrate două cazuri de tromboze, unul fiind mortal.

Mai multe țări europene care suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca au revenit asupra deciziei, cel mai adesea s-a fixat însă o limită de vârstă.

ADVERTISEMENT

Cine se poate vaccina cu AstraZeneca

De exemplu, în Germania, serul a fost folosit doar la persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Acesta ar putea fi disponibil din nou și pentru alte categorii de vârstă, dar doar după ce persoanele doritoare vor efectua un control medical amănunțit.

În Brazilia, mai  multe state, printre care Rio de Janeiro și Sao Paulo au decis ca femeilor însărcinate să nu le mai fie administrat vaccinul AstraZeneca.

Producătorul britanic are și alte probleme în acest moment. UE a anunțat că a intentat un nou proces împotriva AstraZeneca, și acuză compania că nu ar fi livrat toate dozele potrivit contractului.

ADVERTISEMENT
Tags: