News

Încă o țară interzice fumatul în spațiile publice. Statele cu cele mai aspre legi antitutun

Mexic este țara care s-a adăugat cel mai recent pe lista țărilor cu cele mai stricte legi antitutun. Țara sudamericană a interzis practic fumatul în spațiile publice.
16.01.2023 | 18:06
Inca o tara interzice fumatul in spatiile publice Statele cu cele mai aspre legi antitutun
Tot mai multe țări înăspresc legislația antifumat Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În Mexic a intrat în vigoare una dintre cele mai stricte legi antitutun din lume, prin adoptarea unei interdicții totale a fumatului în spațiile publice.

Mexic interzice fumatul în spațiile publice

Măsura, care a fost aprobată pentru prima dată în 2021, include, de asemenea, interzicerea publicității la tutun.

ADVERTISEMENT

Alte câteva țări din America Latină au adoptat, de asemenea, legislație pentru a crea spații publice fără fum de tutun. Cu toate acestea, legislația Mexicului este considerată a fi cea mai solidă și mai amplă din cele două Americi.

Acest lucru o face una dintre cele mai stricte legi anti-fumat din lume. Legea mexicană din 2008 – care a creat spații fără fum de țigară în baruri, restaurante și locuri de muncă – este acum extinsă la o interdicție totală în toate spațiile publice. Aceasta include parcurile, plajele, hotelurile, birourile și restaurantele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, va exista o interdicție totală privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea produselor din tutun, ceea ce înseamnă că țigările nu pot fi expuse nici măcar în interiorul magazinelor.

Dispozitivele de vapat și țigările electronice sunt, de asemenea, supuse unor noi restricții mai stricte, în special în spații închise.

ADVERTISEMENT

Belgia a interzis fumatul în toate gările

De la 1 ianuarie, fumatul și vapatul sunt interzise în gările din Belgia, inclusiv pe peroanele exterioare, întreaga zonă feroviară devenind astfel nefumătoare, a anunțat compania feroviară SNCB.

Fumătorii care încalcă interdicția vor fi amendați în funcție de numărul de abateri: 50, 75 sau 150 de euro.

ADVERTISEMENT

Pentru a pune în aplicare fără probleme această schimbare, SNCB a lansat luni, 19 decembrie 2022, o campanie de sensibilizare în gări și în trenuri. Mesajele au fost difuzate prin afișe, anunțuri și ecrane de informare, precum și prin diverse canale digitale.

Noua Zeelandă interzice țigările pentru generațiile viitoare

Noua Zeelandă va introduce treptat, începând din acest an, o interdicție aproape totală a tutunului.

Legislația adoptată de parlament înseamnă că orice persoană născută după 2008 nu va mai putea cumpăra țigări sau produse din tutun.

Aceasta va însemna că numărul persoanelor care pot cumpăra tutun se va reduce în fiecare an. Până în 2050, de exemplu, persoanele în vârstă de 40 de ani vor fi prea tinere pentru a cumpăra țigări.

În Noua Zeelandă, rata fumatului este deja la minime istorice, doar 8% dintre adulți fumând zilnic, conform statisticilor guvernamentale publicate în noiembrie 2022 – față de 9,4% în 2021.

Noua legislație nu interzice produsele de vapat, care au devenit mult mai populare în rândul generațiilor tinere decât țigările.

Hong Kong ia în considerare o interdicție similară

Hong Kong va lua în considerare interzicerea pe viață a achiziționării de țigări de către generațiile tinere, a confirmat în noiembrie anul trecut șeful de la sănătate

Ministrul sănătății din Hong Kong a confirmat că interzicerea vânzărilor de tutun pentru generațiile viitoare va fi luată în considerare în cadrul unei încercări a guvernului de a reduce și mai mult fumatul în rândul tinerilor.

Lo Chung-mau, a evocat posibilitatea de a înăspri legislația locală privind tutunul pentru a deveni una dintre cele mai stricte din lume, la câteva zile după ce un consilier guvernamental l-a citat spunând că autoritățile iau în considerare posibilitatea de a interzice pe viață cumpărarea de produse pentru fumat de către orice persoană născută în 2009 sau după această dată.

Rusia a interzis fumatul pe balcoanele apartamentelor

În 2019, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat că, în conformitate cu noile reglementări privind incendiile, fumatul pe balcoanele blocurilor de apartamente este interzis.

Conform noilor reguli, “focul deschis” este interzis pe balcoanele apartamentelor, precum și în zonele de locuit din dormitoare și hoteluri. Aprinderea chibriturilor și fumatul sunt ambele clasificate ca foc deschis, spuneau la acea vreme oficialii.

De asemenea, au fost interzise grătarele și aprinderea de lumânări.

Încălcarea noilor reguli de siguranță împotriva incendiilor atrage o amendă de până la 3.000 de ruble (42 de euro), în timp ce lăsarea unei țigări aprinse care provoacă un incendiu ar putea atrage după sine acuzații penale.

India a interzis producția, importul și vânzarea de țigări electronice

Cabinetul indian a anunțat în septembrie 2019 interzicerea producției, importului și vânzării de țigări electronice, afirmând că acestea reprezintă un risc pentru sănătate.

India are peste 100 de milioane de fumători adulți, ceea ce o face o piață potențială uriașă pentru companiile producătoare de țigări electronice.

Interdicția va include pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru contravenienți. Produsele tradiționale din tutun nu sunt afectate.

India este al doilea cel mai mare consumator de produse din tutun din lume, după China, iar peste 900.000 de persoane mor în fiecare an în această țară din cauza bolilor legate de tutun.

ADVERTISEMENT
Tags: