Parlamentul Noii Zeelande a adoptat un proiect de lege unic menite să elimine treptat obiceiul fumatului în rândurile cetăţenilor, interzicându-le tinerilor să mai cumpere ţigări.
Potrivit legii, țigările nu pot fi vândute persoanelor născute după data de 1 ianuarie 2009.
Noua lege reduce, de asemenea, numărul magazinelor de tutun, de la aproximativ 6.000, câte există în prezent, la doar 600, și reduce şi cantitatea permisă de nicotină în tutunul fumat.
“Nu există niciun motiv întemeiat pentru a permite vânzarea unui produs care ucide jumătate dintre oamenii care îl folosesc”, a spus ministrul adjunct al Sănătății, Ajesha Veral, în faţa parlamentarilor.
Aceasta a subliniat că sistemul de sănătate neozeelandez va economisi miliarde de dolari prin netratarea bolilor legate de fumat, cum ar fi cancerul, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și amputațiile.
De asemenea, ea a spus că legea va duce la o schimbare a generațiilor și le va lăsa tinerilor o moștenire mai bună legată de sănătate.
Conform noii legi adoptate de parlamentul de la Wellington, cineva care ar vrea să cumpere un pachet de țigări peste 50 de ani, ar trebui să arate un buletin care să confirme că are cel puțin 63 de ani. Autoritățile sanitare speră, însă, că fumatul va dispărea până atunci complet.
Noua Zeelandă restricționează deja vânzarea de țigări persoanelor cu vârsta de sub 18 ani, impune ca pachetele de țigări să aibă avertismente de sănătate grafice, iar ţigaretele să fie vândute în pachete standardizate.
În ultimii ani, Noua Zeelandă a impus o serie de majorări mari de taxe pe țigări, astfel că preţul mediu al unui pachet de 20 de ţigarete se apropie de 22 de euro.
Date oficiale publicate în luna noiembrie au arătat că numărul persoanelor care fumează zilnic a scăzut la 8%, faţă de 9,4% anul trecut, marcând cea mai scăzută rată de la începutul înregistrărilor.