Life

Încă o veste tristă din lumea muzicii populare. A murit taragotistul Ioan Berci. Avea doar 54 de ani

16.04.2021 | 17:08
Inca o veste trista din lumea muzicii populare A murit taragotistul Ioan Berci Avea doar 54 de ani
Ne-a părăsit Ioan Berci. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Lumea muzicii populare românești este de astăzi mult mai săracă. Din păcate, Ioan Berci, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați taragotiști din zona Maramureșului, a trecut, mult prea devreme, la cele veșnice.

Anunțul a fost făcut de fiica regretatului maestru Dumitru Fărcaș, printr-un mesaj emoționant publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare. Cauza decesului rămâne, însă, învăluită în mister.

ADVERTISEMENT

Și Vlăduța Lupău a fost marcată de această veste tristă. „Mult prea devreme ne-a părăsit marele maestru Ioan Berci veșnică pomenire! Un om și artist desăvârșit Condoleanțe familiei”, a transmis tânăra interpretă, tot în mediul online.

Muzica populară este mult mai săracă. Ioan Berci a trecut la cele sfinte

Plânge Cerul după tine, Nelu, dragă Ioan Berci. Cuvintele-s de prisos… Ne-ai lăsat muți… Alaltăieri când am stat la o poveste nici nu mi-am putut imagina că azi îți voi spune…”să-ți fie țărâna ușoară”.

ADVERTISEMENT

Ne știam de-o ”viață”, de când eram elevi la Liceul de Muzică… îmi trec prin minte atâtea amintiri…Ai călcat pe „urmele’ lui tata, și-ai făcut-o cu atâta dăruință, demnitate și respect pentru aceasta profesie.

Ai fost un Om minunat. Un model de omenie, bun simț ș-o mândrie pentru satul în care te-ai născut, Groși. Drum lin, prieten drag, salută-l pe tata, de-aici de pe pământ…

ADVERTISEMENT

Să vă fie țărâna ușoară… Fără voi suntem mai săraci… Sincere condoleanțe întregii familii și Groșului, care azi a pierdut unul dintre oamenii care i-au făcut cinste”, este mesajul cutremurător al Andreei Fărcaș.

Născut pe 5 martie 1967 în Groși-Maramureș, satul care a dat scenei muzicii populare românești maeștri ai taragotului precum Dumitru Fărcaș sau Dan Gâdea, Ioan Berci a absolvit cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și a inițiat sute de tineri în tainele acestui instrument unic, ca profesor al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță.

ADVERTISEMENT

Iubesc cu toată ființa mea acest minunat instrument, prin el reușind să-mi exprim foarte bine sentimentele. Iar folclorul… îl iubesc de când mă știu”, mărturisea îndrăgitul interpret într-un interviu acordat cu ceva timp în urmă.

ADVERTISEMENT
Tags: