Sport

Încă trei locuri la naționala lui Edi Iordănescu. Bătălia pentru lotul de EURO intră în linie dreaptă

UEFA a dat aviz favorabil menținerii loturilor cu 26 de jucători, cu trei mai mult decât admisese inițial, măsura urmând a fi aprobată de Comitetul Executiv.
24.04.2024 | 11:49
Inca trei locuri la nationala lui Edi Iordanescu Batalia pentru lotul de EURO intra in linie dreapta
Edi Iordanescu are destule probleme in privinta alcatuirii lotului pentru EURO 2024 FOTO colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Veste mare pentru naționala lui Edi Iordănescu, dar și pentru celelalte echipe calificate la turneul final al Campionatului European din Germania, programat între 14 iunie și 14 iulie 2024.

Pandemia a mărit loturile la 26 de fotbaliști

Una dintre marile nemulțumiri formulate de selecționerii naționalelor este pe cale să se rezolve. Membrii comisiei pentru competițiile echipelor naționale UEFA au votat ca fiecare lot să aibă 26 de fotbaliști în loc de 23, iar următorul pas, teoretic o formalitate, este ca, săptămâna aceasta, Comitetul Executiv să aprobe decizia.

ADVERTISEMENT

După două turnee finale, EURO 2020, disputat în 2021, și CM 2022, în care s-a mers pe varianta cu 26 de jucători, UEFA a dispus ca la EURO 2024 să se revină la 23 de jucători, motivând că pandemia a trecut și regula impusă atunci poate fi ridicată.

Anunțul forului continental a stârnit protestul selecționerilor care au spus că jucătorii vin după campionate solicitante, cu multe meciuri și o stare de oboseală accentuată, iar micșorarea loturilor nu se justifică.

ADVERTISEMENT

Se pare că UEFA a cedat și va permite ca fiecare națională să ducă în Germania 26 de fotbaliști, dar nu este exclusă nici o variantă intermediară, cu 25 de jucători în loturile de EURO, care trebuie comunicate până la 7 iunie.

Cu 26 de fotbaliști în lot, dintre care trei portari, în mod normal se mărește fiecare compartiment cu încă un loc. Astfel, exceptând titularii și rezervele de pe fiecare post, mai apare un loc în apărare, unul la mijloc și unul în atac.

ADVERTISEMENT

De acest beneficiu ar profita și naționala lui Edi Iordănescu, care are destule probleme din cauză că fotbaliști precum Ianis Hagi, Andrei Rațiu, Radu Drăgușin joacă prea puțin sau chiar deloc la echipele de club.

Au început să apară și accidentările grave

Din nefericire, printre selecționabili au apărut și accidentările grave. Chiricheș și-a rupt mâna, Pușcaș trebuie să se opereze și el, iar aseară Olimpiu Moruțan a suferit o accidentare gravă, fiind suspect de ruptură a tendonului lui Ahile. Și Birligea, de la CFR Cluj, are probleme medicale. La fel și Screciu, de la Universitatea Craiova, care lipsește de ceva timp.

ADVERTISEMENT

România va debuta la EURO 2024 pe 17 iunie, la Munchen, contra Ucrainei. Al doilea meci este programat cu Belgia, pe 22 iunie, la Koln, iar ultimul din grupă, cu Slovacia, pe 26 iunie, la Frankfurt. La începutul lunii iunie, tricolorii întâlnesc acasă, în două amicale, Bulgaria și Liechtenstein, după care Edi Iordănescu va anunța lotul final.

Fotbaliștii aflați sub radarul lui Edi Iordănescu:

PORTARI

Horaţiu MOLDOVAN (Atletico Madrid), Florin NIŢĂ (Gaziantep), Ştefan TÂRNOVANU (FCSB), Marian AIOANI (FC Rapid 1923);

FUNDAŞI

Andrei RAŢIU (Rayo Vallecano), Cristian MANEA (CFR Cluj), Vasile MOGOŞ (CFR Cluj), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood), Radu DRĂGUŞIN (Tottenham), Adrian RUS (Pafos), Ionuţ NEDELCEARU (Palermo), Bogdan RACOVIŢAN (Raków), Nicuşor BANCU (Universitatea Craiova), Deian SORESCU (Gaziantep), Raul OPRUȚ (Hermannstadt), Andreas DUMITRESCU (Sepsi)

MIJLOCAŞI

Nicolae STANCIU (Damac), Marius MARIN (Pisa), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor), Vladimir SCRECIU (Universitatea Craiova), Răzvan MARIN (Empoli), Darius OLARU (FCSB), Adrian ŞUT (FCSB), Dennis MAN (Parma), Valentin MIHĂILĂ (Parma), Ianis HAGI (Deportivo Alaves), Florinel COMAN (FCSB), Marius ȘTEFĂNESCU (Sepsi)

ATACANŢI

George PUŞCAŞ (Bari ), Denis ALIBEC (Muaither), Florin TĂNASE (Al-Okhdood), Denis DRĂGUŞ (Gaziantep), Louis MUNTEANU (Farul), Daniel BIRLIGEA (CFR Cluj), Alexandru MITRIȚĂ (Universitatea Craiova)

 

 

 

ADVERTISEMENT