News

Încă un delfin mort a ajuns pe malul românesc al Mării Negre. Biologii încearcă să stabilească motivul morții

Corpul unui delfin mort a fost adus de curenții marini, în cursul dimineții de sâmbătă, pe una dintre plajele stațiunii Mamaia.
17.06.2023 | 16:14
Inca un delfin mort a ajuns pe malul romanesc al Marii Negre Biologii incearca sa stabileasca motivul mortii
Delfinul mort ar fi fost prins într-o plasă de pescuit/ Foto: Inquam Photos - Costin Dincă
ADVERTISEMENT

Un delfin mort de mari dimensiuni, 2,13 metri, a ajuns, sâmbătă dimineața, pe plaja Nordis a stațiunii Mamaia. Cadavrul adus la mal de curenții marini se află într-o stare avansată de descompunere, informează Gândul.

Delfinul mort a plutit în derivă trei săptămâni

Având în vedere gradul de descompunere, estimăm că este mort de aproximativ trei săptămâni. Nu știm exact cauza morții, dar, făcând o speculație, aș spune că este vorba de prindere accidentală în plasă.  Urme clare nu sunt pe corp, există un hematom la nivelul capului, al înotătoarelor pectorale și în jurul gâtului. Este destul de bătrân”, a declarat Costin Timofte, biolog la ONG-ul Mare Nostrum.

ADVERTISEMENT

Delfinul mort a fost ridicat și urmează să se stabilească dacă va fi îngropate într-un loc special amenajat sau va fi incinerat. „Voi încerca să obțin o probă de dentiție pentru a se stabili cu exactitate vârsta”, a mai spus biologul Costin Timofte.

Numărul de delfini morți din Marea Neagră a crescut considerabil începând cu anul 2022. O primă ipoteză luată în calcul a fost că delfinii au murit ca victime colaterale ale războiului din Ucraina, pe fondul amplicării activității flotelor militare rusești și ucrainene.

ADVERTISEMENT

Astfel, folosirea sonarului de către navele militare produce o poluare fonică ce ar putea afecta grav delfinii care folosesc un sistem asemănător de comunicare. Însă ipoteza nu a putut fi verificată cu certitudine, mai ales că nu se poate ști cu siguranță cât de extinsă a fost utilizarea sonarelor de către cele două flote.

Nu avem dovezi despre ce poate provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru o perioadă atât de lungă – iar știința cere întotdeauna dovezi”, afirma un expert biolog turc, Bayram Ozturk.

ADVERTISEMENT

Mai multe ipoteze privind moartea delfinilor

O a doua ipoteză a fost legată de răspândirea unui virus, morbillivirusul, care poate provoca delfinilor o boală gravă. „Generează o viroză care practic, pe lângă infecția respiratorie acută, poate genera și encefalită. Practic, sunt pusee de febră de înalt grad. Peste 80% dintre cazuri prezintă aceste pusee și în același timp acest virus lovește și în sistemul imunitar”, declara biologul marin Răzvan Popescu. Problema cercetătorilor marini este că, pentru a confirma o infecție, este necesară recoltarea unor probe imediat după moartea animalului.

Cel mai recent caz de descoperire pe plajă a unui delfin mort a avut loc la începutul lunii mai, la Eforie Sud, iar moartea acestuia a fost explicată printr-o cauză mai puțin complicată, anume prinderea cetaceelor în plasele pescărești, aceasta fiind a treia ipoteză a cercetătorilor.

ADVERTISEMENT

Noi, din ce am analizat, cel puţin vizual, pentru că nu a făcut nimeni o disecţie, în mare parte ei au fost prinşi în plasele pescarilor. Nemaiputând ajunge la suprafaţă să respire ei au murit înecaţi în plase. Cam asta ar fi principala cauză a exemplarelor pe care le-am găsit noi anul acesta. Este ceva obişnuit. În fiecare an sunt delfini aduşi de curenţi şi se văd pe ei urme de plase”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, George Harcotă, specialist în cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanţa.

ADVERTISEMENT