News

Incendiile de vegetație uscată se extind în România. Ce amenzi riscă cei care pun foc. Video

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au făcut ca incendiile de vegetație uscată să se extindă în mai multe zone din România.
07.02.2024 | 09:23
Incendiile de vegetatie uscata se extind in Romania Ce amenzi risca cei care pun foc Video
Incendiile de vegetație, prezente în mai multe zone din România. Sursa foto: capturi Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, incendiile de vegetație uscată din România au fost într-o continuă extindere. În acest moment, cele mai afectate sunt județele Vâlcea și Prahova.

Incendiile de vegetație, prezente în mai multe zone din România

În acest debut de 2024, din cauza căldurii și a secetei, sezonul lucrărilor agricole de primăvară pare a fi venit mult mai devreme. Cei mai mulți dintre cetățeni au obiceiul de a da foc miriștilor pentru curățarea terenului, de a incendia deșeurile vegetale sau de alte tipuri.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în multe cazuri, focul scapă de sub control și ajunge să se extindă, punând în pericol inclusiv casele oamenilor. Numai în ultimele două zile, nouă incendii de vegetație uscată au fost raportate în Prahova.

Într-o singură zi, marți, 6 februarie, pompierii au intervenit în nouă cazuri, suprafața totală afectată fiind de zeci de hectare. Unul dintre aceste incendii a izbucnit în apropierea rafinăriei Lukoil. Focare au mai fost, în afară de zona rafinăriei, și în localitățile Bănești, Dumbrăvești, Plopeni, Păcureți, Brebu, Drajna și Păcureți, notează ObservatorulPh.

ADVERTISEMENT

Nu scapă de incendii de vegetație nici județul Vâlcea. Focul a izbucnit, marți, în două comune. Flăcările au fost greu de stins din cauza vântului puternic. Suprafața afectată este de peste 150 de hectare. Încă de aseară, zeci de pompieri militari și voluntari încearcă să țină focul departe de zona locuită.

Incendiul a pornit din comuna Ionești. Din cauza vântului, s-a extins cu repeziciune și în comuna vecină, Scundu. ISU a trimis în zonă aproximativ 100 de pompieri militari și voluntari, pădurari și săteni.

ADVERTISEMENT

Incendii de vegetație și în Cluj, Sălaj și Vrancea

Și în Ardeal au fost incendii puternice în ultimele zile. Marți, două incendii de vegetație au izbucnit în județul Cluj. Unul a avut loc chiar în municipiul Cluj-Napoca. Pomperii au intervenit de urgență. Focul ardea în apropierea unui parc logistic în care erau parcate mai multe camioane.


Tot marți, pompierii din județul Sălaj au fost solicitați să intervină la nu mai puțin de patru incendii de vegetație. În Recea Mare, Sărmășag, apoi la Cizer și la Derșida, focul a mistuit zeci de hectare de teren.

ADVERTISEMENT

Cel mai grav incendiu a avut loc la Derșida, unde exista risul să se extindă focul și la gospodăriile oamenilor. După aproximativ două ore și jumătate, focarele multiple au fost lichidate.

În Vrancea, zeci de pompieri și echipaje au intervenit, marți, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în localitatea Lăstuni, comuna Dumitrești. Flăcările s-au extins în localitatea învecinată, Gura Caliței.

Amenzi uriașe pentru cei care provoacă incendii de vegetație

Pompierii avertizează că cei care își curăță terenurile și dau foc resturilor pot fi amendați cu până la 15 mii de lei, dacă sunt persoane fizice, și cu până la 100 de mii de lei, dacă sunt persoane juridice.

Pe fondul creşterii semnificative a numărului incendiilor de vegetație uscată, reamintim cetățenilor faptul ca sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, anunță ISU.

ADVERTISEMENT