News

Incendiu de proporții în Grecia: Două suburbii din sudul Atenei, evacuate

Autoritățile din Atena au ordonat evacuarea a două suburbii din sudul orașului după ce vântul puternic a schimbat direcția unor incendii de vegetație din apropiere.
04.06.2022 | 17:41
Incendiu de proportii in Grecia Doua suburbii din sudul Atenei evacuate
Atena este amenințată deja de incendiile de vegetație. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile elene au ordonat evacuarea a două suburbii din sudul Atenei, sâmbătă după-amiază, în condițiile în care vânturile puternice care întețeau un incendiu puternic de vegetație și-au schimbat direcția, amenințând zonele rezidențiale.

Incendiu de proporții în Grecia

Șeful pompierilor, generalul locotenent Panagiotis Niafas, a spus că locuitorii străzii Aristidou din Voula ar trebui să-și părăsească casele și să se îndrepte spre zonele de siguranță, ca măsură de precauție. În urma ordinului, primarul regiunii mai extinse, Vari-Voula-Vouliagmeni, Grigoris Konstandellos, a cerut locuitorilor să părăsească zona Panorama, relatează presa elenă.

ADVERTISEMENT

Incendiul a început în muntele Hymettus din apropiere, printre vegetația joasă și s-a extins rapid spre suburbia de coastă Ano Glyfada înainte de a se îndrepta spre Voula.

„Situația este îngrozitoare și vântul nu ajută. Atmosfera este sufocantă, avem dificultăți de respirație. Din păcate, incendiul se îndreaptă spre Panorama și acum primarul din Vari-Voula-Vouliagmeni a cerut o evacuare”, a declarat Giannis Konstantatos, șeful Asociației pentru Protecția și Dezvoltarea Ymittos și primarul orașului Elliniko-Argyroupolis, pentru agenția de știri de stat AMNA.

ADVERTISEMENT

Al treilea incendiu în 20 de zile

Acesta a precizat că incendiul a pornit într-o zonă în care autoritățile nu au curățat vegetația uscată și că este deja al treilea incendiu în ultimele trei săptămâni.

„Incendiul a pornit dintr-o zonă din Ano Glyfada, unde, din păcate, nu s-a făcut curățare a ramurilor uscate. Ne luptăm împreună cu pompierii și voluntarii, pentru a nu ajunge la case. Este al treilea incendiu în 20 de zile”, a mai declarat Giannis Konstantatos.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 42 de pompieri cu 12 mașini de pompieri și două echipe la sol sunt asistați de 4 avioane de bombardare cu apă, 2 elicoptere și rezervoare municipale de apă. Pompierii se străduiesc să împiedice flăcările să ajungă în pădurea Panorama, în timp ce noi întăriri terestre și aeriene sunt de așteptat să se îndrepte în zonă.

Între timp, traficul rutier pe Hymettus Road este deviat de la Apollonos Road către zona Kremasmenos Lagos, iar traficul este deviat și la intersecția drumurilor Makedonomaxon și Herodotus.

ADVERTISEMENT

În fiecare vară, Grecia se confruntă cu numeroase incendii de vegetație, însă în acest an, din cauza vremii deosebit de calde, aceste incendii au început mult mai devreme.

ADVERTISEMENT