News

Incendiu devastator, cel puţin 73 de oameni au murit în flăcări la Johannesburg. Focul a mistuit o clădire de cinci etaje

Cel mai mare oraş din Africa de Sud a fost teatrul unei tragedii. Cel puţin 70 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu devatstator.
31.08.2023 | 11:44
Incendiu devastator cel putin 73 de oameni au murit in flacari la Johannesburg Focul a mistuit o cladire de cinci etaje
Aceasta este clădirea în care au murit peste 70 de oameni, la Johannesburg Foto: news24.com
ADVERTISEMENT

Cel puțin 73 de persoane au murit într-un incendiu care a izbucnit joi dimineaţa într-o clădire din Johannesburg, cel mai mare oraș din Africa de Sud. Printre morți se află şi copii. De asemenea, sunt cel puțin 50 de răniți.

Majoritatea oamenilor din imobil locuiau acolo fără forme legale

Incendiul a cuprins o clădirea mare, cu cinci etaje, din centrul orașului, dar autoritățile din Johannesburg nu au încă o explicaţie cu privire la ce l-a provocat. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Robert Mulaudzi, a declarat pentru BBC că pompierii au reușit să scoată mai  oameni din clădire.

ADVERTISEMENT

El a spus că incendiul a distrus clădirea și căutările pentru alte victime continuă. Un videoclip postat de Mulaudzi pe reţeaua X (fosta Twitter) arată mașini de pompieri și o ambulanță în fața unei clădiri în care ferestrele au ars.

 

„Sunt în serviciu de mai bine de 20 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Mulaudzi, în faţa presei. Bilanţul oficial indică 73 de morţi, dar numărul persoanelor decedate ar putea fi mult mai mare, adaugă autorităţile.

ADVERTISEMENT

„Sunt o mulţime de structuri informale în interiorul clădirii. Există o multe resturi pe care trebuie să le îndepărtăm”, a adăugat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă din Johannesburg.

Corespondentul Associated Press transmite că în imobilul care a ars locuiau foarte multe persoane fără forme legale de închiriere, lucru care a îngreunat operațiunile de căutare și salvare. În plus, vecinii şi martorii spun că în interiorul clădirii ar fi putut fi peste 200 de persoane. Cel puțin 20 dintre morți ar fi migranți din Zimbabwe, scrie presa locală.

ADVERTISEMENT

Primarul din Johannesburg, Kabelo Gwamanda, a confirmat că clădirea este deținută de municipalitate și a fost închiriată unui ONG. Gwamanda spune că era responsabilitatea ONG-ului era să mențină clădirea în stare bună, iar autorităţile au făcut în ultima vreme mai multe verificări, fără a găsi deficienţe.

Aceasta este a patra clădire veche care a fost cuprinsă de un incendiu în Johannesburg în ultimele luni. Nu mai departe de începutul lunii august, ultimul etaj al unei clădiri din suburbia Yeovil, aproape de cartierul central de afaceri, a luat de asemenea foc. În iunie doi copii au murit într-un incendiu în Hilbrow, iar în iulie, un incendiu violent a izbucnit după o explozie subterană de gaz.

ADVERTISEMENT

Johannesburg este cel mai mare oraș din Africa de Sud și unul dintre cele mai importante centre economice și culturale ale țării. Populaţia sa este de aproximativ 5-6 milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT
Tags: