News

Incendiu la bordul unui feribot care se îndrepta spre Italia. 29 de români se aflau în vas. 10 persoane sunt date dispărute. Update

Un incendiu a izbucnit la bordul unui feribot care face legătura între Grecia și Italia și la bordul căruia se aflau 288 persoane. Este luată în calcul o eroare umană. 29 de români se aflau în vas, anunță MAE.
18.02.2022 | 13:44
Incendiu la bordul unui feribot care se indrepta spre Italia 29 de romani se aflau in vas 10 persoane sunt date disparute Update
Persoanele de la bordul feribotului au fost evacuate în siguranță. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
18-02-2022
11:45

10 persoane încă sunt date dispărute

Potrivit presei din Grecia, circa 10 persoane care se aflau pe feribot în timpul incendiului sunt date dispărute.

Un total de 239 de pasageri și 51 de membri ai echipajului se aflau la bordul ”Euroferry Olympia” al companiei Grimaldi Lines, când s-a declanșat incendiul, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Maritime și Politicii Insulare din Grecia.

Încă nu există informații despre cele 10 persoane dispărute. Nu se știe dacă erau pasageri sau membri ai echipajului, scrie Xinhua.net.

 

18-02-2022
09:12

MAE anunță că 29 de români se aflau la bordul feribotului

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un comunicat după incendiul care a cuprins feribotul aflat în Marea Mediterană.

Autoritățile anunță că 29 de români se aflau în vas. Toți au fost salvați și transportați la țărm. 

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României în Republica Elenă și al Consulului Onorific al României în insula Corfu, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presa elenă referitoare la incidentul produs în dimineața zilei de 18 februarie 2022 în apropierea Insulei Corfu, în care a fost implicat un feribot ce transporta bunuri și persoane pe ruta dintre Republica Elenă și Republica Italiană.

Potrivit informațiilor comunicate până la acest moment de către autoritățile grecești reprezentanților misiunii diplomatice, printre pasagerii și personalul navigant salvat se numără 29 cetățeni români. De asemenea, autoritățile au comunicat că toți pasagerii au fost evacuați de pe navă, fiind preluați de alte ambarcațiuni care să-i transporte la țărm. Operațiunea este încă în desfășurare.

Ambasada României la Atena a solicitat autorităților elene, în regim de urgență, informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a cetățenilor români afectați, misiunea urmând să acorde asistență consulară, în limita competențelor legale.

MAE precizează că la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români în legătură incidentul produs.

MAE informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă: +30 210 6728875 și +30 210 6728879, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următorul număr de telefon de permanență al Ambasadei României la Atena: +30 6978996222”, se arată în comunicatul MAE.

18-02-2022
08:44

La bordul feribotului se aflau și aproximativ 30 de români

Aproximativ 30 de români se aflau pe feribotul care a luat foc în Marea Mediterană. Din fericire, niciunul dintre aceștia nu a fost rănit. Toți au fost aduși în siguranță pe uscat, notează Digi24.

Bogdan Tofan, unul dintre românii aflați în vas, povestește cum a decurs operațiunea de salvare. Acesta spune că toți românii sunt în siguranță.

”În acest moment suntem pe insula Corfu, unde ne debarcă. Nu sunt probleme. Toți românii sunt salvați, nu sunt victime. 

Nu am văzut mare lucru, eram în cameră, au anunțat că e incendiu la bord. Ne-au urcat în bărcile de salvare. Din depărtare am văzut flăcările. Echipajul a acționat foarte profesionist.

Au venit, ne-au trezit din camere, ne-au dat vestele de salvare, ne-au separat, femei, copii, animale. Eu mergeam către Italia.

În jumătate de oră cel mult au intervenit. Nu știm ce se va întâmpla în continuare. Am vorbit cu cei de la Ambasadă, au spus că ne vor prelua”, a spus acesta pentru postul de știri citat.

Cele mai noi informații din acest caz spun că incidentul are la bază o eroare umană. Focul ar fi pornit de la instalație frigorifică.

Autoritățile încearcă să stabilească exact câte persoane erau la bord. Există suspiciuni că se aflau și cetățeni care călătoreau clandestin, pentru a ajunge în Italia sau Grecia. 

Un incendiu a avut loc în Marea Mediterană, la bordul unui feribot sub pavilion italian care făcea legătura între Igomenitsa, Grecia, și Brindisi, Italia, notează Digi24.

După cum au transmis autoritățile din Grecia, la bordul navei se aflau 288 persoane, cei 51 de membrii ai echipajului, la care se adaugă 237 pasageri.

ADVERTISEMENT

Incidentul a avut loc la 03:30, ora României, iar primele imagini de la fața locului au fost publicate pe un site de știri din Grecia.

Autoritățile au transmis că incendiul ar fi izbucnit atunci când nava ar fi ajuns în apropierea coastei nordice a insulei Corfu, în apele in apropiere de apele teritoriale ale Albaniei.

ADVERTISEMENT

Din fericire, după cum explică Kostas Katsafados, secretarul de stat al Greciei pentru marina comercială, toți pasagerii și membrii echipajului sunt în siguranță și au fost evacuați pe bărcile de salvare.

”Toţi pasagerii sunt sănătoşi şi în siguranţă în bărcile de salvare”, a transmis Kostas Katsafados.

ADVERTISEMENT

Nu sunt raportate persoane rănite în acest incendiu, iar polițiștii care au intervenit au transmis că pentru evacuarea celor de pe feribot au fost trimise trei remorchere și trei bărci de salvare.

Deși nu au fost persoane rănite în timpul incendiului sau a evacuării, o persoană a prezentat dificultăți de respirație și a fost transportată la spital pentru a primi îngrijirile necesare.

ADVERTISEMENT

Membrii echipajului și pasagerii de pe feribot au fost transportați, în siguranță, pe insula Corfu. De asemenea, trebuie subliniat că condițiile meteo din zonă sunt bune și că permit navigarea.

Urmează o investigație

Autoritățile din Grecia desfășoară o anchetă în cazul acestui incendiu pentru a stabili care sunt condițiile în care a avut loc acest incendiu. Informațiile Digi24 indică faptul că acest incident ar fi putut fi cauzat de o eroare umană.

După cum a confirmat medicul Nokis Koudounis într-o intervenție televizată, care locuiește în capitala Greciei, la bordul feribotului nu se aflau cetățeni români.

Ancheta desfășurată de autoritățile din Grecia vizează și stabilirea numărului exact de persoane care se aflau pe feribot. În acest moment, există suspiciuni că la bordul navei s-ar fi aflat și unii pasageri clandestin, vorbim în acest caz de imigranți.

De asemenea, este posibil ca unii dintre cei care apar pe lista pasagerilor să nu se mai fi urcat la bordul navei.

ADVERTISEMENT
Tags: